Helyi közélet

2015.07.07. 14:34

A hőség miatt az elbukott földeken is muszáj legeltetniük

Hajdú-Bihar - Nem várták meg, hogy anyajuhok százai pusztuljanak el az ólakban; kihajtották őket.

Hajdú-Bihar - Nem várták meg, hogy anyajuhok százai pusztuljanak el az ólakban; kihajtották őket.

A kánikula beköszöntével a 22 ezer anyajuhot tartó Juhker Kft. tulajdonosának nem maradt más választása, mint, hogy kényszerűségből olyan legelőkre is kihajtsák az állataikat, amelyek már más haszonbérlők használatában vannak.

Hiába eszik, nem hízik

A társaság a saját legelőire korábban kihajtott annyi birkát, amennyit tudott, a haszonbérleti pályázaton elbukott területek égető hiánya azonban csak most jelentkezett. – Nem foglalkoztunk senkivel, megvártuk, hogy lekaszálják a legelőket (nehogy károkozással vádoljanak minket), aztán kihajtottuk rájuk a hodályban maradt jószágokat. Van olyan szomszéd, aki emiatt beperelt minket, de nem maradt más választásunk – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy ebben az extrém melegben csak így tudták elejét venni a juhaik tömeges pusztulásának.

Békési Imre, a derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője szerint a hőségnapok a szabadban tartott húsmarháikat viselik meg leginkább, hiszen nem elég a szervezetüket érő fokozott hőterhelés, a legelőik is mindinkább kiégnek. „Sertést tartani megfelelő párásító és szellőztető rendszer nélküli ólakban ilyen extrém melegben szinte lehetetlen. Mi kiépítettük ezeket a technológiákat, de az állatok nem megfelelő súlygyarapodása így is számszerűsíthető. A tejelő teheneknél ugyanez a probléma a tejhozamoknál köszön vissza – fogalmazott a szakember.

Klimatizált tyúkólak

A baromfitartók a napok óta tartó kánikulában hiába szellőztetik az ólakat, ritkítják az állományt és locsolják az istállók tetejét, ilyenkor óhatatlanul megnő az elhullások száma. A nem megfelelő súlygyarapodás a csirkénél, kacsánál és a libánál nemcsak a növekvő előállítási költségek miatt okoz fejtörést a tenyésztőknek, hanem azért is, mert így a vágóhidak sem tudnak folyamatosan dolgozni. Nem jobb a helyzet a nagytestű pulykákkal sem, amelyeket ugyancsak megvisel a meleg. Földesen a tojótyúkok különösebb probléma nélkül vészelhetik át a nehéz napokat, köszönhetően az uniós állatjóléti előírásoknak megfelelő klimtizált ólaknak.

HBN-PA


Védekezési technikák

  • Szellőztetik az ólakat
  • Módosítják a takarmányozást
  • Bekapcsolják a klímát
  • Használják a párásítót
  • Locsolják az ólak tetejét
  • Több vitamint adnak
  • Pótolják az ásványianyagot

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában