Helyi közélet

2015.07.29. 17:26

A hajdúk történelmi múltját járják körbe Hajdúnánáson

Hajdúnánás - A hajdúk öröksége címmel rendeznek a Debreceni Egyetem támogatásával konferenciát július 31-én Hajdúnánáson.

Hajdúnánás - A hajdúk öröksége címmel rendeznek a Debreceni Egyetem támogatásával konferenciát július 31-én Hajdúnánáson.

Tavaly nyáron hívta életre Hajdúnánás városa „A hajdúk nyomában” című konferenciát, azt a célt tűzve ki maga elé, hogy fórumot biztosítson a magyar tudományos élet legkülönfélébb területeiről érkező kutatók számára, akik új eredményekkel, új értelmezési szempontokkal tudnak szolgálni a kelet-magyarországi térség különleges jogállású településeivel, a hajdúvárosokkal kapcsolatban.

Az idei, hasonló tematikájú szimpóziumot a Hajdúnánás Városi Önkormányzat, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és annak Történelem- és Politikatudományi Osztálya, valamint a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája szervezi.

- Ebben az évben kitágítjuk a hajdú témakört, kilépünk a korszakból, a Bocskai-szabadságharc társadalom- és politikatörténetéből, elmozdulva a hajdúk örökségének irányába: a résztvevők többek között előadást hallhatnak a hajdúk néprajzi hagyományairól, a hajdú táncról, de a hajdúk történelemtankönyvekben való megjelenését is vizsgálja egy kutató. Hasonló, különleges jogállású népek történetével is szélesítjük a hajdúkutatást, ezúttal a gyulai rácok történetét vetjük össze a hajdúk történetével – ismertette a konferencia célkitűzéseit Novák Ádám történész, a Debreceni Egyetem Történelmi intézetének tudományos segédmunkatársa.

A szervezők fontosnak tartják, hogy újabb kutatások segítsenek feltárni a hajdúk múltját, ezért szakmai kerekasztal-beszélgetést rendeznek Orosz István akadémikus vezetésével a további kutatási lehetőségek feltérképezésére, ugyanis Hajdúnánás városa elkötelezett a konferencia jövő évi megrendezésében is.

A hajdúk öröksége című nyilvános tudományos konferencia július 31-én 15 órakor kezdődőik a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Dísztermében. A szimpózium része a II. Hajdúk Világtalálkozójának, amely július 31-augusztus 2. között többek között harci bemutatóval, tábori mulatozással, népi játszóházzal, harci céllövő bemutatóval várja az érdeklődőket Hajdúnánáson.A konferencia hadtörténeti kísérőrendezvényeinek szakmai tanácsadója Forisek Péter egyetemi docens és Novák Ádám tudományos segédmunkatárs.

A konferencia részletes programja itt olvasható.

- Debreceni Egyetem -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában