Helyi közélet

2015.06.01. 09:53

Ló-AIDS Szoboszlón?

Hajdúszoboszló - Ha a jövő héten esedékes második teszt is pozitív lesz, akkor biztos, hogy az állat elkapta a fertőző kevésvérűséget.

Hajdúszoboszló - Ha a jövő héten esedékes második teszt is pozitív lesz, akkor biztos, hogy az állat elkapta a fertőző kevésvérűséget.Lázas ciklusok, ödémák, vérürítés – ezek a jellemzői annak a rendkívül fertőző kevésvérűségnek (fkv), melyet ló-AIDS-ként is emlegetnek, s ami legyek, szúnyogok csípésével is terjedhet a lovak között. Arra viszont senki sem számított, hogy épp az állatorvosi egyetem fővárosi klinikája lesz egy „járvány” gócpontja. Pedig pont ez történt márciusban, amikor a kólikás istállóba annak ellenére helyeztek el egy lovat a többi közé, hogy az állatorvosokban felmerült az fkv gyanúja. Sőt, mielőtt kiderült volna a laboratóriumi teszt eredménye, hazaengedték a „betegtársakat”, úgy, hogy tudták, előtte a gyanús ló orra hosszan vérzett, amit szétprüszkölt az istállóban.

Az egyik „gyógyultan” elbocsátott lovat egy Hajdúszoboszló melletti tanyára hozták vissza, két társa mellé. Amikor kiderült a gyanús ló betegsége, azonnal karanténba helyezték, s 21 naponta vérteszttel vizsgálják. A legutóbbi vizsgálat pozitív eredményt mutatott, ha a következő, jövő héten esedékes is az lesz, el kell altatni az állatot.

HBN–SZFÁ​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában