Helyi közélet

2015.06.26. 15:57

Járványügyi veszélyekről is szó esett a megyei közgyűlésen

Debrecen - Lakossági szűrőprogramokat és a klímavédelmet is támogatnák a képviselők.

Debrecen - Lakossági szűrőprogramokat és a klímavédelmet is támogatnák a képviselők.A menekültek is szóba kerültek a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat pénteki közgyűlésén. A megye lakosságának egészségi állapotáról szóló ÁNTSZ-beszámoló tárgyalásakor Vigh József (Jobbik) arról érdeklődött, a migránsok jelenthetnek-e járványügyi veszélyt, illetve a tisztiorvosi szolgálatnak milyen jogköre van esetleges rendkívüli helyzetek kezelésére. Dr. Fodor Máriának, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetőjének válaszából kiderült: a befogadó állomásra érkezők azonnal egészségügyi szűrésen esnek át, de ha betegséget találnak (jellemzően TBC-t), gyakran már nincs kit gyógyítani, mert az érintett személy közben elhagyta az országot; egyébként súlyosabb kór esetén alkalmazhatnának karantént.

A menekülttábor lakóinál tavaly kimutatott fertőzésekről, az ennek kapcsán tett intézkedésekről, a gyakran más kontinensekről érkezett emberek lehetséges járványügyi veszélyességéről, az ÁNTSZ felkészültségéről kérdezte Vigh József (Jobbik) dr. Fodor Máriát, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetőjét a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat képviselő testületének pénteki ülésén, a lakosság egészségi állapotáról szóló beszámoló tárgyalásakor. A válaszban elhangzott: a befogadó állomásra kerülő emberektől vért vesznek, amit öt féle, súlyos betegséget jelentő fertőzés (pl. hepatitis) kimutatása céljából vizsgálnak meg; illetve az érkezők tüdőszűrésre kerülnek, ahol elsősorban TBC jeleit keresik. A gyerekek megkapják a nálunk kötelező védőoltásokat. 2014-ben 46 esetben találtak hepatitist, a TBC-s betegek pedig a Kenézy Kórházba kerülnek, ugyanúgy elkülönítve, mint más fertőzöttek. Sokszor azonban, mire kiderül a probléma, már nincs kit kezelni, mert az érintett közben elhagyta az országot.

Felkészültek

A főosztályvezető hangsúlyozta: megfelelő az együttműködés az érintett egészségügyi intézmények, hivatalok és a menekülttábor között, és rendszeresen egyeztetnek, hogy a szükséges lépésekre felkészüljenek. Éppen a napokban, a migránsok megnövekedett száma miatt került sor egy ilyen találkozóra, és várhatóan – az eddigiekhez hasonlóan – ezután is kézben tudják tartani a helyzetet.

– Magyarország járványügyi biztonság szempontjából kiemelkedően jól teljesít – mondta, és igyekezett megnyugtatni: a legújabb fertőzések (ebola, MERS) lappangási ideje 2-3 hét; mivel a menekültek rendszerint hónapokig vannak úton, a betegség tünetei valószínűleg még ez idő alatt megnyilvánulnának. De ha úgy adódna, megvannak a jogszabályok karantén létesítésére, illetve most van elfogadás alatt egy egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó tervezet.

Látogatás

Bíró László (Jobbik) a napirendhez szólva elmondta: megdöbbentőnek tartja azokat a számokat, melyek a gyerekek fejtetvességére vonatkoznak, és felhívta a figyelmet, hogy ennél és a menekültek esetleges betegségeinél is veszélyesebb az egyre terjedő droghasználat. Párttársa, Rigán István és a DK-s Tóth József is beszélt az egészségügy finanszírozásának nehézségeiről, Ménes Andrea (Fidesz-KDNP) pedig megkérte a képviselőket, inkább arra koncentráljanak, helyi politikusként mit tehetnek a megye lakosságának egészsége érdekében. Példaként felidézte az ivóvízminőség-javító programokat, és arra biztatta a polgármestereket, segítsenek megszervezni a szűrővizsgálatokra történő csoportos beutazásokat, mert így sokkal szívesebben mennek az emberek.

Végezetül Demeter Pál (Jobbik) javaslatot tett a menektülttábor közgyűlési szinten törtlénő meglátogatására, hogy a képviselők megismerhessek az ottani állapotokat. Pajna Zoltán elnök azt válaszolta, ez ügyben felveszi a kapcsolatot az illetékesekkel.

Helyi értékek

Az ülés egyik napirendi pontjaként Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere bemutatta a városban bevezetett helyi pénz, a „Bocskai Korona”, valamint a „Nánási portéka” védjegy használatának eddigi tapasztalatait. Elmondta: a „Bocskai Koronát” kevésbé váltják vissza, inkább használják az emberek, mára mintegy 200 üzletben fogadják el, szerződött és szerződés nélküli helyeken is. A képviselők fejlesztésekről technikai módosításokról is tárgyaltak, s döntöttek az „Élő Bolygónk” klímavédelmi aláírásgyűjtés támogatásáról is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában