Helyi közélet

2015.04.07. 08:47

Új járatok a reptér felett?

Debrecen - Negyedév alatt 30 ezer utas fordult meg a debreceni légikikötőben.

Debrecen - Negyedév alatt 30 ezer utas fordult meg a debreceni légikikötőben.

Visszatér a piacra a cseh légitársaság, a SmartWings, ami ráadásul nem csak Budapestről, de júniustól Debrecenből is járatot indít majd, Heraklionba – adta hírül a távirati iroda a napokban. Az Airport Debrecen forgalmi igazgatója szerint azonban a társaság hivatalosan még nem kereste meg a cívisvárosi légikikötőt. Ez Gulyás Péter szerint nem szokatlan, mivel a reptér az utolsó a láncban.

– Először is az utazási irodák felmérik az igényeket, lefoglalják a szállást, majd keresnek egy légitársaságot, amelyik majd szállítja az utasokat a charterjáratokkal. A társaságok viszont csak mindezek után veszik fel a kapcsolatot az érintett repterekkel, hogy szerződésben rögzítsék mely napokon és mikor kívánják igénybe venni a légikikötőt. Tehát még nincs elkésve semmi, ráadásul igyekszünk rugalmasan is hozzáállni mindehhez – magyarázta a rendszert, hozzátéve: egy szaklapból úgy tudják, nem Heraklionba, hanem Hurghadába közlekedtet majd chartert a cseh cég.

A cél: 170 ezer utas

Ha a hír igaz, akkor viszont a Debrecenből (Antalyaba, Burgaszba, Hurghadaba, Heraklionba, Korfura) induló, illetve a Németországból (Lipcséből, Drezdából és Erfurtból) hozzánk érkező időszaki járatok száma eléri a nyolcat, ami a tavalyihoz képest fejlődés. Bár, mint mondta, még elképzelhető, hogy az oroszok is jelentkeznek, hiszen tavaly is szeptembertől indult beutazó járatuk.– Az első negyedéves utasforgalmunk is jobban sikerült. Március végére több, mint 30 ezer utas fordult meg a reptéren, így nem kétséges, hogy tartható az idei terv, szeretnénk, ha év végére 170 ezer utas venné igénybe a debreceni repülőteret – mondta Gulyás Péter, aki kérdésünkre a menetrend szerinti járatokról is beszélt.

Visszaesés? Dehogy!

– Hónapok óta folyamatosan tárgyalunk 2–3 egyéb légitársasággal, de a WizzAirrel is folyamatosan keressük a bővítés lehetőségét. Konkrétumról azonban továbbra sem tudok beszámolni – mondta.

Milyen üzenete van annak, hogy a Debrecenből londoni és eindhoveni menetrend szerinti járatot közlekedtető cég a kolozsvári és a kassai reptereken bővítette kapacitását az elmúlt időszakban? Kell-e tartanunk attól, hogy itt bővítés helyett további járatszűkítés várható? – kérdeztük a szakembert.

– Nem kell attól tartani, hogy visszaesünk, hiszen a két említett légikikötő messze van Debrecentől, kívül esik a mi 150–200 kilométeres vonzáskörzetünkön. Nálunk adott a szaktudás, az infrastruktúra, és van már egy kialakult törzs­utas közönségünk is, amit nem lehet könnyen „elveszíteni” – válaszolta Gulyás Péter, hangsúlyozva: olyannyira nem számolnak ezzel az eshetőséggel, hogy a jelenlegi utasterminál bővítésére már el is készültek a tervek, mivel a járatok és az utasforgalom további bővülésében bíznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában