Helyi közélet

2015.04.15. 10:28

Tudományos emlékülés élőben

Debrecen - Krompecher István születésének 110. évfordulója alkalmából tartanak emlékülést a DAB-székházban. A rendezvényt az unideb.hu élőben közvetíti.

Debrecen - Krompecher István születésének 110. évfordulója alkalmából tartanak emlékülést a DAB-székházban. A rendezvényt az unideb.hu élőben közvetíti.

Összehozta őket az iskolateremtő debreceni professzor tudományos öröksége: a debreceni tanítványok mellett a világ egyik legelismertebb porckutatója és a leghíresebb magyar ortopédsebész is előadást tart a jubileumon. A Debreceni Akadémiai Bizottság szervezésében Hangody László, a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen ortopédorvos tagja és Heikki J. Helminen professzor, Európa egyik legaktívabb porckutató csoportjának vezetője az iskolateremtő Krompecher István előtt tiszteleg előadásával azon a tudományos emlékülésen, amelyet április 17-én, pénteken 16 órától tartanak a DAB-székházban, és amit az interneten keresztül bárki figyelemmel kísérhet.

- Huszonöt éven át (1950-1975) vezette a Debreceni Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetet Krompecher István. A magyar orvos szaktudását még Amerikában is elismerték, ami nagy szónak számított abban az időben. Amellett, hogy kiváló kutató volt, a diákokkal is tökéletesen megértette magát. Haláláig figyelemmel kísérte egykori hallgatói munkásságát, és ott segítette őket, ahol tudta, igazi iskolateremtő professzor volt. Hatalmas tudás mellett bátorság és humor jellemezte, amire szükség is volt abban az időszakban. Bár próbálták helyzetét megnehezíteni, ám így is kiharcolta, hogy ő is és hallgatói is külföldre látogathassanak, ott folytassák tanulmányaikat – emlékezik vissza egykori professzorára Módis László professzor emeritus, aki “Krompecher Professzor úr néhány fontos üzenete” címmel tart előadást az emlékülésen.

Krompecher István iskolai és orvosegyetemi tanulmányait Budapesten végezte. Medikusként az I. sz. Patológiai Intézetben dolgozott. Főleg a rugalmas rostok szövettanával, keletkezésével foglalkozott. Már medikus évei alatt öt közleménye jelent meg. Orvosi diplomájának megszerzése után a világhírű Lenhossék Mihály által vezetett Anatómiai Intézetbe került. 1933/34-ben habilitált.

Már ebben az időszakban sokat foglalkozott a csontképződés tanulmányozásával. 1937/38-ban a Heidelbergi Egyetem vendégprofesszora volt a világhírű Kürt Goerttler fejlődésbiológus és anatómus intézetében, ahol intenzíven dolgozott; ízületképző állatműtéteket végzett, valamint fejlődéstant oktatott. Törő Imre akadémikus, a Debreceni Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet volt igazgatójának ajánlására 1950-ben Krompecher István átvette az intézet vezetését. Életpályájának talán legtermékenyebb és talán legküzdelmesebb, de legeredményesebb időszaka volt az a debreceni 25 év, amit tanszékvezető professzorként töltött el.

Fontosabb tudományos eredményeit ma is számon tartják, idézik, és eredményeire újabb és újabb

vizsgálatok épülnek. A finnországi Kuopioi Egyetem Anatómiai Intézetében működik Európa jelenleg legaktívabb porckutató csoportja Helminen professzor vezetésével. Helminenék gyakran citálják rangos közleményeikben Krompecher és tanítványainak munkáit. Részben munkásságára épül a világhírű magyar ortopédsebészeti beavatkozás: a Hangody László által kifejlesztett mozaikplasztika, mely jelenleg a legelfogadottabb ízületi felszínrekonstrukciós eljárás.

A Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet egykori igazgatója tiszteletére a Debreceni Akadémiai Bizottság által szervezett tudományos emlékülésen a néhai professzor életét és munkásságát idézik fel, emellett a szakterület legújabb eredményeit is bemutatják. Az április 17-én, pénteken 16 órától a DAB Székházban kezdődő rendezvényt a Debreceni Egyetem Informatikai Szolgáltató Központjának munkatársai több kamerával, élőben közvetítik az unideb.hu-n.

Az emlékülés részletes programja ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában