Helyi közélet

2015.04.22. 11:02

Rövid ízelítő a nyárból

Debrecen - Szeszélyes, áprilisi idő jellemezte a hónap harmadik hetét Kelet-Magyarországon.

Debrecen - Szeszélyes, áprilisi idő jellemezte a hónap harmadik hetét Kelet-Magyarországon.

Intenzív felmelegedés után rövid ízelítőt kaptunk a nyárból, majd drasztikus lehűlés következett többfelé kiadós csapadékkal április harmadik hetének legvégén. Ismét sok helyen fordult elő gyenge fagy.

Volt itt minden

Egyaránt előfordult nyári nap (25 fokot meghaladó napi csúcshőmérséklettel), fagyos nap, valamint viharos szél, zápor, zivatar is, immár területi átlagban is számottevő csapadékkal. A hét derekáig délies áramlással enyhe és száraz levegő érte el térségünket, mely a sok napsütés hatására nappal erősen felmelegedett, éjjelente azonban erősen lehűlt. Nem volt ritka a napi 18-20 fokos hőingás sem. A csúcsérték napról napra magasabban alakult, csütörtökön már sokfelé 26-28 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. A kezdeti 2-7 fokos minimumok is 10°C köré emelkedtek, átmenetileg a talaj mentén is megszűnt a fagyveszély. A hét legvégén azonban markáns hidegfront mögött 13-15 fokkal hidegebb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, a napi maximum 11-13, míg a minimum fagypont köré esett vissza egyetlen nap leforgása alatt. Ismét sokfelé mértünk 2 méteres magasságban -1—-3°C-os fagyot. A leghidegebb általában Hajdú-Bihar déli részén volt.

Csökkent a vízhiány

A talajhőmérséklet 5 centiméteres mélységben a néhány napos felmelegedés alatt 12-13 fokig emelkedett, majd 10 fokig süllyedt. A korábbi száraz időszak folytatódott a hét nagy részén, ennek csak a hétvégi hidegfront vetett véget sokfelé esővel, záporral, zivatarral. Területi átlagban 5-8 mm csapadék hullott, ebből azonban nagyrészt kimaradt a Hajdúság északnyugati része, míg főként Hajdú-Bihar középső és déli részén hullott 15-20 milliméter eső. Ezzel jelentősen mérséklődött az eddigi legszárazabb tájak vízhiánya, ám továbbra is vannak olyan térségek, ahol 50-90 milliméter az egy méter mélységű talajszelvény vízhiánya a szabadföldi vízkapacitáshoz viszonyítva.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában