Helyi közélet

2015.04.02. 13:20

Piacra hangolják a kutatást

Debrecen - Az egyetem - önkormányzat - iparkamara eddig már jól működő hármas egységét négyesre bővítették a hatékonyabb gazdaságfejlesztés érdekében.

Debrecen - Az egyetem - önkormányzat - iparkamara eddig már jól működő hármas egységét négyesre bővítették a hatékonyabb gazdaságfejlesztés érdekében.Többek között szabadalmi eljárásokra, befektetési ajánlások írására, ehhez megfelelő cégek alakítására, az üzleti tervek és megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére, valamint tudományos marketingre fordítják azt az 582,8 millió forintot, amit uniós pályázaton nyert egy négytagú konzorcium. Ezt jelentették be csütörtökön a Debreceni Egyetem, az önkormányzat, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint az Innova Kft. közös sajtótájékoztatóján.

Szilvássy Zoltán rektor arról beszélt, hogy az egyetemek elsődleges feladata, a hallgatók képzése, de emellett a kutatások révén olyan tudásanyag is képződik, melyet az iparban lehet hasznosítani. Ennek közvetítése az úgynevezett technológiai transzfer, amihez a magyarországi egyetemek eddig saját irodát hoztak létre, de a várt eredmény elmaradt. Ezért a debreceni együttműködésbe az egyetem, az önkormányzat és a kamara mellé negyediknek bevonnak egy szervezetet, amely egyébként mindháromhoz kötődik. Az együttműködést a tájékoztató végén aláírt megállapodással szerződésben is rögzítették.

Négy kiemelt terület

Papp László polgármester Debrecen jövője szempontjából rendkívül jelentősnek nevezte a megállapodást, ami egyébként a korábbi gyakorlat írásos megerősítése. Ennek értelmében a gazdaságfejlesztés motorjának számító innovációban négy kiemelt területen, a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, valamint az informatika és elektronika területén készítenek befektetésösztönző stratégiát, amihez a forrást a pályázaton elnyert száz százalékos támogatás biztosít.

Az együttműködés ad lehetőséget egy nyílt innovációs központ létrehozására, melyet egyébként a város már betervezett az integrált településfejlesztési programjába is, 2,5 milliárd forintot szánva a TOP 43,3 milliárd forintos keretéből. A pályázatban Tudás-Parkként megnevezett gazdaságfejlesztési centrum kialakításának célja a városban működő startup cégek támogatása és megerősítése a hely biztosításával, illetve az ország első startup vásárának a kialakításával.

Segítség kkv szektornak

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, Miklósy Ferenc azt emelte ki, hogy a magyar munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató kis- és középvállalkozások az utolsók között találhatók versenyképességi szempontból az unióban, szemben a jó helyen álló multikkal. Ezen változtathat a tervezett központ, amely szellemi és anyagi támogatást adhat a kisebb cégeknek javíthatná az ország munkaerő megtartó képességét. Az Innova Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Nonprofit Kft. ügyvezetője, Gregán Orsolya szerint legfontosabb feladatuk lesz, hogy a 2020-ig tartó uniós ciklusban minél több pályázat eléréséhez segítsék a konzorcium tagjait.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában