Helyi közélet

2015.04.10. 12:20

Nézőpont: Fogták a batyujukat

<div><em>Miközben a Parlamentben hónapok óta azon megy a vita, hogy az elmúlt években 200, 300 vagy már 500 ezer honfitársunk távozott külföldre boldogulást keresni, a Központi Statisztikai Hivatal bejelentette: csak az elmúlt évben több mint 30 ezer magyar szedte a sátorfáját, majdnem ötven százalékkal többen az egy évvel korábbinál</em>. Petneházi Attila írása.

Miközben a Parlamentben hónapok óta azon megy a vita, hogy az elmúlt években 200, 300 vagy már 500 ezer honfitársunk távozott külföldre boldogulást keresni, a Központi Statisztikai Hivatal bejelentette: csak az elmúlt évben több mint 30 ezer magyar szedte a sátorfáját, majdnem ötven százalékkal többen az egy évvel korábbinál. Petneházi Attila írása.

Jellemzően 30 év alatti fiatal felnőttekről van szó, olyan emberekről, akik nemcsak a fogyasztás, a vásárlóerő szempontjából számítanak elsődleges célcsoportnak, hanem eltartó-képesség szempontjából is égető a hiányuk. Hiszen ők azok, akiknek a járulékából a szüleik és a nagyszüleik jól megérdemelt nyugdíja hónapról-hónapra előteremthető. Igaz, mind kevesebből, egyre többeké…

A helyzetet súlyosbítja, hogy a statisztikusok szerint tavaly a belföldi vándorlások száma is nőtt, több százezren váltottak lakó- vagy tartózkodási helyet. Úgy tűnik, hogy a Duna „demarkációs vonal” jellege ezen a téren is megmutatkozik, hiszen míg Budapest vagy Győr a belső migráció győztesének mondhatja magát, a náluk pluszként jelentkező népesség az ország keleti megyéiből máris hiányzik. Tavaly az észak-alföldi régióban hétezren döntöttek úgy, hogy fogják a batyujukat és elindulnak szerencsét próbálni. Csak remélni lehet, hogy megtalálják, még mielőtt ők is átlépnék a határt…

- Petneházi Attila -


A magas labdát tudni kell leütni

Debrecen - A belföldi elvándorlás erősödése akár a magyar vidék „kiüresedéséhez” is vezethet.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában