Helyi közélet

2015.04.16. 12:19

Nem „menekülnek” Debrecenből

Debrecen - Június végéig több mint 140 millió forintot fordítanak a Sámsoni úti intézmény fejlesztésére.

Debrecen - Június végéig több mint 140 millió forintot fordítanak a Sámsoni úti intézmény fejlesztésére.

Az uniós menekültügyi, migrációs és integrációs alap sürgősségi intézkedések terhére kapott 373 millió forint támogatást Magyarország többek között a menekülteket befogadó intézmények korszerűsítésére, kapacitásbővítésre. Ebből a keretből növelik a Sámsoni úti tábor kapacitását nettó 143 millió forintból – tudtuk meg Záborszki Helgától. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense emlékeztetett, már korábbi nyilatkozataikban is elhangzott, 2013-tól folyamatosan és rendkívüli mértékben nő a hazánkba érkező menedékkérők száma. Emiatt bővítették már korábban is a befogadó intézményeket, sőt konténer házakból álló ideiglenes intézményt is kialakítottak Nagyfán.

Helyet a konténerparknak

A debreceni fejlesztés múlt hónap végén kezdődött és június 30-ra be is fejeződik.

– A támogatásból elsősorban korszerűsítjük a rendkívül igénybe vett intézményt, például a családok elhelyezését biztosító lakóegységeket. Biztosítjuk a mozgássérültek elhelyezésére alkalmas lakóegységeket, mosókonyhát alakítunk ki, javítjuk a közmű ellátást, korszerűsítjük a szennyvízrendszert, stb. Másodsorban megteremtjük annak a feltételét, hogy rendkívüli migrációs beáramlás esetén az ingatlan területén konténerparkot lehessen kialakítani – tájékoztatott a sajtóreferens.



A beruházás nyomán a Sámsoni úti befogadó állomás jelenlegi 823 fős kapacitása jelentősen bővül. – A projekt végrehajtásával szükség esetén további 80–100 főt lehet elhelyezni – tudtuk meg Záborszki Helgától, akit arról is kérdeztünk, a bővítést megelőzően készült-e bármilyen hatástanulmány, volt-e véleményezési lehetősége a város vezetésének.

Ahogy a helyzet alakul…

– A beruházás sürgősségi intézkedés alapján jött létre, ami rövid megvalósítási határidőt jelent, ezért nem készítettünk hatástanulmányt – válaszolta, hozzátéve: jövőbeni bővítések a mindenkori migrációs helyzet alakulásától függnek.

- Sz. Fabók Ágnes -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában