Helyi közélet

2015.04.22. 08:36

„Megalázó büntetés a fizetésmegvonás”

Hajdú-Bihar - Állítják, a tavalyi bérmódosítás nagyon rosszat tett a polgármesterek presztízsének is.

Hajdú-Bihar - Állítják, a tavalyi bérmódosítás nagyon rosszat tett a polgármesterek presztízsének is.

Amennyiben hinni a lehet a számításoknak, mindössze évi két és fél milliárd forintba kerülne helyrehozni azt, amit a jelek szerint egy tavaly októberi törvény alaposan elrontott. Erre utal a korábban évtizedeken keresztül egy kis település polgármestereként ténykedő Boldog István fideszes országgyűlési képviselő módosító javaslata, amely életközelibbé tenné a településvezetők bérezését.

Emlékezetes, a polgármesterek fizetését a helyettes államtitkári illetményhez igazították, annak bizonyos százalékát kaphatják lakosságszám-arányosan. Ám, mint a gyakorlat már megmutatta, éppen ebben keletkeztek megemészthetetlen torzulások. A kiindulásnak tekintett bruttó 748 ezer forintnak ugyanis csak a 40 százalékát kaphatják az 501 és 1500 lakosú települések első emberei, de nem sokkal jobb a helyzetük azoknak, akik az 5 és 10 ezer lelket számláló településeket vezetik, mert kivétel nélkül csökkent a fizetésük amely egy szintre került valamennyi 1500-nál több lakosú település polgármesteréével, holott a teendőik többszöröse is lehet emezekének.

Máig nehezen emésztik

Ebben a ciklusban sem dolgozik kevesebbet, mint az előzőben, ehhez képest mintegy 110 ezer forinttal csökkent a fizetése – mondta el Szegi Emma, Kaba polgármestere, aki még mindig nehezen tudja túltenni magát az őt ért támadáson. Hozzátette, nem csak az esett neki rosszul, hogy a médiában úgy tüntették fel, mint aki teljesítmény nélkül szavaztatott meg magának több milliós jutalmat, hanem a tényeket nem ismerők gyalázkodtak ellene, és becsmérlő üzeneteket küldtek neki. Miközben azon az ominózus április eleji testületi ülésen pontosan meghatározták, hogy a három részletben kifizetendő, összesen hathavi jutalmat a munkája minősége alapján kaphatja meg.

Háromszor hibátlan

S, hogy mi lehet a fokmérője a településvezető tevékenységének? Például az, amit az emlékezetes média-hecc nyomán a kabai képviselők egyöntetűen kiállva mellette, megfogalmaztak. Eszerint a város gazdálkodása az elmúlt években stabil és eredményes volt, nem kellett hitelt felvennie és új adót sem vezetett be. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) öt év alatt három vizsgálatot végzett az önkormányzatnál, s valamennyi esetben mindent rendben talált. Ennek alapján szavazta meg a testület a polgármesteri jutalom kifizetését a tavaly októbertől idén március közepéig tartó időszakra, s ilyen kritériumok alapján dönthet majd a másik két részlet folyósításáról, amennyiben azt a pénzügyi-, gazdasági- és ügyrendi bizottság jóváhagyja.Nyugdíj előtt két évvel

A jutalmazás nem titkoltan a polgármesteri fizetés csökkenését kompenzálja, mint ahogyan ezt a legtöbb érintett településen gondolják. Persze van köztük olyan, ahol a testület másként döntött, így Szentpéterszegen máig havi bruttó 166 ezer forinttal kevesebb Olajos Mihály polgármester fizetése a korábbinál. S, ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a bérüket nyolc évvel ezelőtt állapították meg, érthető a felháborodása. Két évvel a nyugdíj előtt, 24 évi polgármesterség után a megvonást ő is megalázónak és büntetésnek érzi, amivel az a furcsa helyzet állt elő, hogy van olyan intézményvezető, aki többet keres nála. (Ez a jelenség egyébként más településeken is előfordul). Azt pedig tévedésnek tartja, hogy az önkormányzatoktól bizonyos feladatkörök elvonása miatt nekik kevesebbet kellene dolgozniuk, mert szerinte a szerteágazó közmunkaprogramok még több feladattal járnak.

Ezt Szegi Emma is megerősíti, hozzátéve, esetében - ahogyan a többi, térségi vezető szerepet betöltő településnél is – különböző társulások, tömörülések összefogása is rájuk hárul, mint például a több mint 3 milliárdos szennyvízberuházás gesztorsága. Emellett – mint a településén megtudtam – szintén társadalmi munkában rendszeresen vezet le a temetőben polgári szertartású temetést, és még sok egyéb olyan tevékenységet végez, ami nem jár díjazással. Olajos Mihállyal együtt úgy véli, a fizetéscsökkentés és az ezt hivatott kompenzáció körüli hercehurca nagyon rosszat tett a polgármesterek presztízsének is.

Megdolgozott érte

Mivel nyolc éve nem emelték a polgármesterek fizetését, akkor legalább maradt volna meg a régi - mondja Tóth József, Polgár első embere. Egy ostoba törvénnyel büntetik azokat, akiket azért választottak meg, mert vagy addig is jól végezték a munkájukat vagy újonnan bizalmat szavaztak nekik az emberek - tette hozzá. Ezért természetes igény volt a településeken, így náluk is, hogy a fizetéscsökkentést pótolják, amire a jutalmazás vagy a lakhatási támogatás a megfelelő forma. Polgáron az utóbbit választották költségtérítéssel kiegészítve, de ezt verziót a megyei kormányhivatal nem fogadta el, így a törvényességi felülvizsgálat észrevételeinek megfelelően a Tóth József által lakásvásárlásra felvett hitelt törleszti az önkormányzat, havi 75 ezer 600 forintot. Ez a megoldás nem jelent a városnak járulék-, a polgármesternek adóterhet. Persze minderről szívesen lemondott volna Tóth József is, ha megmarad az eredeti fizetése, mert ahogyan az egyik polgári képviselő fogalmazott a közgyűlés vitájában: ne legyünk álszentek, mindenkinek fontos a pénz, ha megdolgozott érte. Márpedig a megkérdezett polgármesterek egyöntetűen állítják, nem kevesebb a munkájuk a korábbinál. S még valamit hangsúlyoztak: jól mutatnak azok a bruttó számok, egy minimálbéresnek meg egyenesen mesések, de a települések vezetőinek mégis csak arányosan többet kell hogy keressenek tőlük, ha jó munkájukkal rászolgálnak arra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában