Helyi közélet

2015.04.23. 18:03

Hosszú búcsú Halmos Bélától

Debrecen - <em>Hosszú búcsú Halmos Bélától</em> címmel Szomjas György filmjét vetítjük április 29-én, szerdán, 17.30-tól - a Tánc Világnapja alkalmából - a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.). A film megtekintése díjtalan. A vetítést követően beszélgetünk az alkotóval.

Debrecen - Hosszú búcsú Halmos Bélától címmel Szomjas György filmjét vetítjük április 29-én, szerdán, 17.30-tól - a Tánc Világnapja alkalmából - a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.). A film megtekintése díjtalan. A vetítést követően beszélgetünk az alkotóval.

Halmos Béla személye, s rajta keresztül a magyar népi kultúra ápolása, a népzenei megújulás, ami Magyarországon „táncházmozgalom” néven vált ismertté, kultúránk e szelete mára az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség részeként nemzetközileg is elismertté vált.

Halmos Béla nem csupán az első városi táncházi prímás volt, hanem a mozgalom egyik fő szervezője. Ő formálta családdá a táncházasok közösségét, ő indította el a legtöbb zenészt pályáján, s rendkívüli képessége volt kapcsolatok építésére, a szó legnemesebb értelmében. Noteszében számos olyan ember telefonszáma megvolt, aki érdeklődést mutatott hagyományaink ápolása, ezen belül a magyar népi kultúra továbbéltetésének ügye iránt. És nem csak népzenészi minőségében tartotta a kapcsolatot ezekkel az emberekkel, hanem érdekelte őt minden ismerőse egyéni sorsa, számon tartotta életük alakulását. Nem véletlen, hogy már az ifjú, vagány Halmos Bélára is „Béla apánk”-ként néztek fel a tőle alig néhány évvel fiatalabb Vujicsics zenészek, míg mások „Béla bácsinak” hívták már egész fiatalon. Kiemelkedő pedagógiai érzéke volt, pedig soha nem szerzett tanári képesítést, ezt már génjeiben hozta magával a családjából.

A filmet azok készítették, akik Halmos Béla ilyen irányú tevékenységében munkatársai voltak: így Szomjas György rendező, Rosta Katalin és Jantyik Csaba producerek, Dénes Zoltán és operatőr társai.

- Takács Hajnalka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában