Helyi közélet

2015.04.11. 18:52

„Földkárosult” gazdák demonstráltak Derecskén

Debrecen - Vadászház avató ünnepségen próbáltak a gazdák Fazekas Sándorral beszélni – sikertelenül.

Debrecen - Vadászház avató ünnepségen próbáltak a gazdák Fazekas Sándorral beszélni – sikertelenül.

Kudarcba fulladt a többek között Ebesről Hortobágyról, Furtáról Zsákáról és Mezőpeterdről érkező „földkárosult” gazdák szándéka, miszerint Fazekas Sándorral beszélhessenek problémájukról Derecskén. A földművelésügyi miniszter szombaton érkezett a településre, hogy átadja a felújított vadászházat.

A 12 demonstrálót –miután nyugodtan végighallgatták az ünnepséget, majd megpróbáltak a miniszter közelébe férkőzni – kulturált módon kitessékelték a vadászház udvaráról, s bár ígéretet tettek a gazdáknak, hogy továbbítják a kérésüket az rendezvényen tartózkodó miniszter titkárának, a gazdák hiába vártak, Fazekas Sándor nem jött ki a vadászházból, ahol épp az ünnepi vacsorát fogyasztották.

– A 25-30 év alatt felépített gazdaságokat, most lehetetlen helyzetbe hozták. Nekem például 350 marhám és 550 juhom van, amiket nincs hova kihajtani, mert elvették a legelőmet. Nem politikai cirkuszt szeretnénk, hanem megoldást a problémánkra, s hogy valaki szóba álljon velünk a kormány részéről – mondta Szilágyi László ebesi gazdálkodó.

Fekete Ferenc furtai gazda hozzátette: 300 juhra nem sokat, 38 hektárt kaptunk évekig, amivel most is megelégedtünk volna. Ezzel szemben nekünk nem jutott semmi, de volt olyan ember, aki ugyanannyi birkára mint amennyi nekünk van, 70-80 hektárt is adtak. Igazságosan kellett volna elosztani a földeket – hangsúlyozta a gazda.

A demonstrálók egyhangúlag közölték, hogy bár nem jártak most sikerrel nem hagyják magukat, s ha kell Brüsszelig mennek a problémájukkal.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában