Helyi közélet

2015.04.18. 08:51

A gazdag múltra emlékeztek

Földes - A polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlődéséért áldozatokat vállalóknak.

Földes - A polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlődéséért áldozatokat vállalóknak. Az 1901-ben a vagyonát végrendeletében a településre hagyományozó Kállay László földbirtokos lakóházából kialakított tájházban lelt végleges otthonra az egykori kuriális nemesi község múltját bemutató helytörténeti gyűjtemény. A tájház falán felavatták azt az emléktáblát, amely az egykori alapítványtevő, kisdedóvó és aggmenház létesítő Kállay László emlékét hirdeti.

236 évvel ezelőtt – 1779. április 14-én – Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A tizenöt évig húzódó pert záró Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét, valamint nemes és nem nemes lakóinak egyenjogúságát. E történelmi napra, 1991 óta, április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a lakosság.

A Karácsony Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. Megnyitották a második alkalommal megrendezett amatőr alkotóművészeti kiállítást. Kedden délután a községházán ünnepi képviselő testületi ülést tartottak. A ma már történelemmé lett napra, az itt élők összetartozásának ünnepére, Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlődéséért áldozatokat vállalóknak.

Felidézte a település nyolcszáz esztendős múltját, majd átadta a község közéletében végzett áldozatos tevékenység elismerését jelképező Kállay László díjat Nagy Ferencnek. Ráróprogramként a Csokonai Színház művészei színes műsorral köszöntötték az ünneplő települést.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában