Helyi közélet

2015.03.28. 09:21

Vőlegény a szoknya alatt

Pocsaj - A falu legnagyobb rendezvényét idén sem hagyták ki a mulatni vágyók: az érdeklődés most is nagy volt.

Pocsaj - A falu legnagyobb rendezvényét idén sem hagyták ki a mulatni vágyók: az érdeklődés most is nagy volt.

A vőfélytalálkozón közel ötszázan szórakoztak, mulattak március 21-én. A környező településekről, az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeztek vendégek.

A Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozó a nyolcadik évét számlálja, minden évben a Román Nemzetiségi és a Pocsaj Nagyközségi Önkormányzat közösen szervezi.

A köszöntők, műsorszámok

A vőfélyek az ország több pontjáról érkeztek, szórakoztató műsoruk mindenkinek tetszett. A délelőtti gyülekező után elbúcsúztatták a fiatal vőlegényt, majd a tájházhoz indultak kikérni a menyasszonyt. Itt csak többszöri próbálkozás után adták ki az igazit – az álmenyasszonyok közül egy sem tetszett a vőlegénynek – akit persze a szülei is csak sűrű könnyhullatás után engedtek útjára.

Visszafelé a lagzis házhoz már a násznép is víg volt: a szép ara megtalálása után már csak az esti vigalom volt hátra. A lakodalmas házhoz visszatérve már az ekkorára megéhezett násznépet sült hurkával, kolbásszal kínálták, akik jóízűen el is fogyasztották ezeket az étkeket. A vőfélyek a fiatal párt vicceikkel zavarba hozták: az új párnak sós kenyérrel kellett egymást megetetniük, az újdonsült férjnek pedig az új asszony szoknyája alá kellett bújnia.

Az est házigazdája, Mazsu Jenőné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Kecskés Gyula polgármester köszöntőjükben elmondták, hogy az évről évre megrendezett találkozót mindig izgalommal várják. Nagy örömmel tölti el őket, hogy sokan eljönnek, a falu legnagyobb rendezvényére még a határon túlról is a szórakozás, kikapcsolódás és hagyományőrzés céljából. Amikor megtelt a terem, kezdődött a műsor. Természetesen nem csak a főszereplőké, a vőfélyeké volt a terep ezen az estén: népdalkörök, szólóénekek, néptáncok is voltak a repertoárban.

Az étel-ital köszöntők után a finom vacsorát a fiatalok, szorgos kezek szolgálták fel: mindenki megnyalhatta a tíz ujját a csigaleves, pörköltek és töltött káposzta után.

HBN–NKM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában