Helyi közélet

2015.03.20. 17:45

Segítsen a kormány! - kérik a károsultak

Debrecen - Több százan gyűltek össze péntek délután a csődbe ment Quaestor Csapó utcai irodájánál.

Debrecen - Több százan gyűltek össze péntek délután a csődbe ment Quaestor Csapó utcai irodájánál.

Az első feladatot, a debreceni csoport létrehozását teljesítettük - kezdte Pocsai Gyula közgazdász a Quaestor-károsultakat tömörítő csoport nevében beszédét, a napokban öncsődöt jelentő bróker cég Csapó utcai irodájánál tartott péntek délutáni demonstráción.

Idegesen kezdődött

A Facebookon szerveződő csoporttal összefogva szervezték meg az összejövetel, amelyre legalább háromszázan érkeztek, közülük többen láthatósági mellényben, hogy a viszonylagos rendet fenntartsák, a demonstrálók a forgalmat ne zavarják, így rendőrök csak odébb húzódva figyelték a fejleményeket. Jellemző adalék az emberek hangulatára, hogy egy idősebb nő azért szólt rá egy fiatalabbra, mert az a biciklijére támaszkodva tartózkodott a tömegben.

– Még csak az kell, hogy ezt a nem olcsó kerékpárt is ellopják, nem károsított már meg eléggé a Quaestor! - replikázott a megszólított. Aztán lenyugodtak a kedélyek, a meghirdetett időpontban elkezdődött az esemény, de az elsőként megszólaló Pocsai Gyula beszédét többen a hátsó sorokból bekiabálásukkal zavarták meg, mert nem volt hangosítás, így nem hallották mit mondott, amiben a folyamatos forgalmi zaj is közrejátszott. A szónok egy fokozattal feljebb kapcsolva folytatta.Száz százalékos kártérítést!

– Célunk, hogy mindenki száz százalékban visszakapja a pénzét! Úgy fogalmazott: érthetetlen számára, hogyan adhatott előbb hatvan majd még hetven milliárdos részvénykibocsátási engedélyt a Magyar Nemzeti Bank egy mindössze 10 milliós tőkével rendelkező cégnek. Feltételezhetően szervezett gazdasági bűncselekmény áldozatai mindannyian, aminek a táptalaját a nem jól működő szabályozási, ellenőrzési, felügyeleti rendszer adta. Éppen ezért a kormány segítségét kérik, mert ez is a feladata, hogy az emberek megkapják a teljes kártalanítást. Aztán kicsit keményebb hangon fojtatva, kilátásba helyezte, hogy mindent elkövet, ha kell az Európai Unió segítségét is kérve, céljuk eléréséért.

Felfoghatatlan, miért nem történik semmi, mert ha igazak a sajtóban megjelent hírek, itt hatvanezer számláról, ennyi vagy még több családról, azaz több százezer, akár félmillió ember sorsáról van szó. Össze kell fogni, mindenhol, mert együtt, ennyi ember érvényre kell hogy tudja juttatni az akaratát. Ehhez ott van a facebook-csoport, amelyhez csatlakozni lehet, illetve, akinek nincs internet elérése az személyesen vegyen részt a legközelebbi összejövetelen, ami jövő héten vasárnap 11 órától lesz a Nagytemplom előtt, ahol remélhetően még többen lesznek - fejezte be beszédét a közgazdász.Politikamentesen

Az őt követte Varga Miklós fontosnak tartotta leszögezni, hogy semmilyen pártnak, politikai szerveződésnek nem tagjai, csak egyszerűen sorstársként hozta őket össze ez a nehéz helyzet. Ezzel akarnak erőt adni a sok, egyelőre nincstelenné vált embernek, aki bízott a pénzügyi ellenőrző szervekben. Bíztak a pénzügyi szervekben, és abban a garanciában, amit a Quaestor károsultság esetére ígért. Megismételte az összefogás fontosságát, és felhívta a figyelmet, arra petícióra, amihez a facebook oldalon lehet csatlakozni, illetve a helyszínen aláírni. Az utolsó felszólaló, Fazekas László részben megismételte társai érveit, majd jelezte, a következő összejövetelükhöz, illetve az ügyük továbbviteléhez minden segítséget elfogadnak a jelenlévőktől.

Ezzel a demonstráció mintegy háromnegyed óra után véget ért, de az emberek még jó ideig kérdezgették a szervezőket, illetve osztották meg egymással információikat ezzel is lelket öntve magukba és a másikba.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában