Helyi közélet

2015.03.05. 12:20

„Felpörög” az állami segélyezés

Debrecen - Minden központi támogatást igénylővel személyesen beszéltek a kormányhivatali dolgozók.

Debrecen - Minden központi támogatást igénylővel személyesen beszéltek a kormányhivatali dolgozók.

Márciustól az állami segélyeket már nem az önkormányzatok, hanem az állami hivatalok folyósítják – ismertette Rácz Róbert kormánymegbízott a szociális rendszerben bekövetkezett egyik legfontosabb változást. Elmondta: például a munkanélkülieknek folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatást és a rendszeres szociális segélyt felváltó egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást, az érintettek a kormányhivataloknál, vagyis a járási hivatalokban, a kormányablakokban és a minden településen jelen lévő, utazó ügysegédeknél kérvényezhetik. Ugyanakkor a polgármesteri hivatalokban is átveszik a segély igényléseket, de azokat onnan továbbítják az államigazgatásnak.

Házhoz jön a pénz

Rácz Róbert arról is beszámolt, hogy a kormányhivatali dolgozók a márciusi segélyfizetéskor minden település, minden polgármesteri hivatalában személyesen igyekeztek az összes igénylőt megismerni. Arra kérték az érintettek, nyilatkozzanak arról, hogy áprilistól hogyan akarják az állam által folyósított összeget felvenni? A jövő hónaptól ugyanis már nem az önkormányzatoknál lesz az ilyen készpénz, hanem a postás viszi ki, vagy bankszámlára utalják.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, az állami segélyek mellett az önkormányzatok ezentúl maguk dönthetnek arról, hogy kinek milyen segélyt adnak.

Írásban értesítenek

Dr. Hajdú Sándor, a Debreceni Járási Hivatal vezetője elmondta: a debreceni polgármesteri hivataltól ezen a héten több mint 5 ezer segélyezéssel kapcsolatos iratot, 4 200 ember ügyét vették át. Azoknak, akik eddig Debrecenben, a Kálvin téri új városházán intézték a foglalkoztatást helyettesítő támogatással, vagy az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatással kapcsolatos ügyeit, ezentúl a Piac utca 42-48. szám alá kell menniük. A változásokról írásban tájékoztatják az érintetteket.

Pálfi Anikó, a 25 településen működő Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetője hozzátette: a munkaügyi munkaügyi kirendeltségek is bekapcsolódtak a segélyekkel kapcsolatos ügyintézésbe. Az ő hivatala 60 méternyi ügyiratot vett át.

A kormányhivatalok Hajdú-Biharban összesen 12 ezer ellátott ügyét veszik át az önkormányzatoktól.

Az államtól igényelhető segélyek

A járási hivataloktól ezentúl aktív korúak ellátása (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), időskorúak járadéka, ápolási díj, (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj), közgyógyellátás, (alanyi és normatív formák), egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság kérhető.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában