Helyi közélet

2015.03.25. 07:37

Inkább vállalatokhoz kérik őket

Hajdú-Bihar - A szállodaiparban és a vendéglátásban is gyakran találkozhatunk diákmunkásokkal.

Hajdú-Bihar - A szállodaiparban és a vendéglátásban is gyakran találkozhatunk diákmunkásokkal.

Egyes számítások szerint 100 ezer forintos nettó keresetnél mintegy 50 ezer forintot takaríthat meg egy cég, ha felnőtt munkaerő helyett diákkal dolgoztat szövetkezeten keresztül. De hogyan hat az üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása a diákok foglalkoztatására?

Tovább nyitva

Sok kereskedelmi egység úgy próbálja meg legalább részben pótolni a vasárnapi zárva tartás miatt kieső árbevételét, hogy a hét többi napján tovább tart nyitva. Ez azonban a diákmunkásoknak sovány vigasz, hiszen a törvény szerint diákmunkát kizárólag aktív nappali tagozatos fiatal vállalhat. Márpedig hétköznap ugye normális esetben iskola van, tehát marad az éjszakai vagy a hétvégi munka. Utóbbiból a vasárnap az ismert okok miatt (legalábbis a kereskedelem terén) kiesik, az állandó éjszakázás pedig előbb-utóbb nyilván a tanulás rovására megy. Körülnéztünk a megyében, és szakemberekkel beszélgetve azt kellett tapasztalnunk, hogy a szűkebb pátriánkban az iskolaszövetkezeteknek, illetve az ügyfeleiknek nem okoz különösebb problémát a boltok vasárnapi zárva tartása. Hogy miért?

Korábban sem

„A Mind-Diák Iskolaszövetkezetnél a kereskedelemben történő foglalkoztatás eddig se igazán volt jellemző, ezért a vasárnapi zárva tartás se érint túl sok ügyfelet. Ugyanakkor vannak a környéken olyan termelő vállalatok, amelyek a hét végén is dolgoznak (egyszerűen túl drága lenne két napra leállítani a termelést), ezért szombaton és vasárnap szívesen alkalmaznak rajtunk keresztül diákmunkásokat. Ez a lehetőség a fiatalok előtt természetesen továbbra is nyitva áll. A műanyagból, acélból vagy más anyagból készült késztermékek csomagolása például tipikusan ilyen feladat” – tájékoztatta a Naplót Varga Szabolcs divízió-vezető.

Időnként kevés

A Meló-Diák Iskolaszövetkezet hajdú-bihari munkatársa is arról számolt be, hogy a hétvége munkavállalási szempontból népszerű, de a kereskedelem náluk sincs a legjelentősebb diákmunkás-foglalkoztatók között. Mint mondta, van viszont igény a fiatalokra az idegenforgalomban, a szálláshely-piacon vagy éppen a fürdőszolgáltatás terén. A hölgy tapasztalata egyébként az, hogy időnként a kereslet és az olyan diákmunkás is kevés, akik komolyan érdeklődnének egy-egy munkalehetőség iránt.

HBN-PA


Diákmunkák

 • Vevőszolgálatos
 • Árufeltöltő
 • Szalagmunkás
 • Tolmács
 • Csomagoló
 • Hostess
 • Pénztáros

 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában