Helyi közélet

2015.03.17. 12:26

Guberálni? Igen, azt lehet!

Debrecen - Aki az utcára tolt kukákból kiszedi a szemetet és szétdobálja, szabálysértést követ el.

Debrecen - Aki az utcára tolt kukákból kiszedi a szemetet és szétdobálja, szabálysértést követ el.

A szemétszállítási napon, minden héten hétfőn elözönli az utcánkat 10–15 olyan ember, akik a kukák tartalmát átválogatják. A szemetet a hulladékgyűjtők mellé szórják, így azt fújja a szél. A banda tagjai esznek a szemétből és egy 10 év körüli gyereket is abból etetnek. 12 és 14 óra között általában letelepszenek az utcán, heverésznek, néha a szeméten dulakodnak – így kezdődik az az e-mail, amelyet az Apafi és a Táncsics utcai lakók nevében küldött nekünk egy ott lakó anyuka. A levél folytatásából az is kiderül, hogy hiába próbálnak szólni a helyiek a kukázóknak, az nem használ. Az arra járó nőknek a társaság férfi tagjai trágár megjegyzéseket tesznek. A kisgyerekek a hét első napján ezért csak kerülőúton mernek hazamenni az iskolából.

Derékig a kukában

Ezek után szemétszállításkor az Apafi és a Táncsics utcán tettünk egy sétát, de nem találkoztunk a szemétben kutatókkal. Viszont láttunk három közterület-felügyelőt. Egyikük egy biciklit tolt.

Az Apafi utca közepe felé egy idős nő éppen akkor tolta ki a kukáját a kapu elé, amikor odaértünk. Elmondta: a guberálók sokszor már hétfőn reggel megjelennek, általában négyen-öten várják a dél körül érkező ku­kásautót. Főleg az utca középső részét kedvelik, valószínűleg azért, mert ott van egy olyan új, többszintes sorház, amelyben főleg jobb módú, kisgyermekes fiatalok laknak. Onnan valószínűleg sokkal több, még használható dolgot dobnak ki, mint máshonnan – vélekedett a nyugdíjas.



Az utca másik oldalán lakó középkorú férfi arról beszélt, hogy a kukázók a társasházzal szemben egy lakatlan ház lépcsőin szoktak ülni. Onnan figyelik, hogy mikor tolják ki az átlagosnál nagyobb, konténerszerű kukákat. Aztán derékig belehajolva guberálnak és tényleg szétszórják a hulladékot. Ám amikor a közterület-felügyelők megjelennek, gyorsan eltűnnek.

„Razziáznak” a közteresek

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályának vezetője elmondta: ők is kaptak hasonló tartalmú panaszos levelet a közelmúltban az Apafi utcáról, amelynek hatására úgy döntöttek, ezentúl rendszeresen küldenek arra közterület-felügyelőket. Ők találkoztak a „tettesekkel”, akiket arra figyelmeztettek, hogy kukázni nem tilos, de a szemét szétdobálása már köztisztasági szabálysértésnek számít, amiért akár 50 ezer forint is lehet a bírság. Feljelentés esetén 150 ezer forint a büntetés felső határa. A jó szó hatott, nem kellett szankcionálni. Sőt a banda mostanra eltűnt a környékről. – Kukázás a város más részein is előfordul, de szétdobálni általában nem szokták a szemetet – tette hozzá az illetékes.

HBN-OCS

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában