Helyi közélet

2015.03.23. 09:31

Ebéddel várják a horgászokat

Debrecen - Szombaton ingyenes verseny, áprilisban takarítás, vízpartrendezés.

Debrecen - Szombaton ingyenes verseny, áprilisban takarítás, vízpartrendezés.

A múlt évhez hasonlóan március utolsó szombatján ismét megrendezi idénynyitó halfogó versenyét a Látóképi-tavon a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége; a 8-tól 12 óráig tartó díjmentes versenyen minden „amatőr” horgász részt vehet, aki az idei évre érvényes tagsági igazolvánnyal, állami horgászjeggyel rendelkezik – tájékoztatta lapunkat dr. Veres Ferenc, a szövetség ügyvezető elnöke. A kifogott halakat mérlegelés után vissza kell engedni a tóba, ugyanakkor a legeredményesebb versenyzőket serlegekkel, oklevelekkel, tárgyjutalmakkal díjazzák.

Tonnányi ponyt

Két nappal később, március 30-án kezdik meg – és havonkénti gyakorisággal tervezik folytatni – a két legjelentősebb megyei horgászvíz, a Keleti-főcsatorna és a Látóképi-tó halasítását: most mindkét vízbe 2000-2000 kilogramm méretes pontyot telepítenek, s a szokásos 3 napos tilalom ezúttal is érvényben lesz.

Mint Veres Ferenc elmondta, a Fancsikai-tavakon a súlyos vízhiány nem teszi lehetővé a halasítást és a sportszerű horgászatot sem, ott hatóságilag is telepítési és horgászati tilalom van hatályban. Arra is számítunk – tette hozzá –, hogy emiatt a korábban itt horgászók jó része átpártol Látóképre vagy a Keleti-főcsatornára.

A horgászszervezetek minden tavasszal környezetvédelmi napot tartanak, amikor is a pecások részt vehetnek az egyesületi vagy a tagság érdekeltségébe tartozó vizek, vízpartok megtisztításában, rendezésében. Ahogy országosan, úgy ennek dátuma a megyében is április 11., amikor is Veres Ferencék a Látóképi-tóhoz hívják a horgászokat a reggeli és a délelőtti órákra (ezalatt a horgászat is szünetel). Kérik, a segítők kézi szerszámot (ásót, lapátot, gereblyét) vigyenek magukkal és mivel a munka végeztével ebéddel kívánják őket vendégül látni, előzetesen jelentsék be részvételi szándékukat egyesületeiknél.

Az új belépők számára törvényileg kötelező vizsgáztatások már januárban megkezdődtek és az egyesületek igénybejelentései alapján a következő napokban, hetekben Komádiban, Derecskén, Nádudvaron, Püspökladányban, Biharnagybajomban, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson vizsgáztatnak (Debrecenben minden hónap első hétfőjén).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában