Helyi közélet

2015.03.19. 09:12

Bővítik a sárga zsákos gyűjtést

Debrecen - Műanyag edények, irodai papír, esőkabát és lámpabura is készül a szelektíven gyűjtött szemétből.

Debrecen - Műanyag edények, irodai papír, esőkabát és lámpabura is készül a szelektíven gyűjtött szemétből.

Újabb városrészekre terjesztik ki a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtést. Jelenleg Józsán, az észak-nyugati és az északkeleti városrészekben, 14 ezer háztartásban működik ez a rendszer. Április 1-től a keleti, délkeleti és a belvárosi területek egy részét is bevonják a körbe, amivel 34 ezerre nő ez a szám.

A sárga zsákos gyűjtés eddig választható volt, egy új kormány, illetve önkormányzati rendelet alapján a jövő hónaptól – az érintett területeken – kötelező lesz igénybe venni. (Erre azért van szükség, mert sok utcában a lakóknak csak az egyharmada élt eddig a lehetőséggel.)

Sárga zsákokba

Kardos Marianna, az AKSD Kft. ügyvezető igazgatója a változásról szóló sajtótájékoztatón elmondta: a polgároknak az lesz a dolguk, hogy a cég által hulladékszállítási napokon adott sárga zsákokba gyűjtsék össze az újrahasznosítható, műanyag, papír, és fém csomagoló anyagokat.

– Fontos, hogy ezek tiszták legyenek. Ne kerüljön oda például zsíros pizzás doboz, vagy olajos hal konzerves doboza, mert azok az egész anyagot beszennyezik – hangsúlyozta az ügyvezető.

Azt is megtudtuk, hogy a kommunális szemét gyűjtésére szolgáló kukák az érintett területeken továbbra is megmaradnak. Balesetvédelmi okokból az üveget nem lehet a sárga zsákokba bedobni, azt a szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez kell elvinni. Ilyenekből több mint 200 található a városban.

Növekvő részarány

Varga László, a Debreceni Hulladékközszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a keletkező összes hulladék öt százalékát tudják jelenleg szelektíven összegyűjteni, ez az arány emelkedni fog.

- Azzal számolunk, hogy az elkövetkező években az újrahasznosítás aránya eléri majd a 20-30 százalékot. A szemlélet szerencsére jó irányba változik – közölte Varga László.

Tárolóedény-csere

Kardos Marianna arról is tájékoztatott, hogy hosszú távon a sárga zsákokat kukákkal szeretnék felváltani, erre most azonban még nincs elég pénze a cégnek. Addig is amíg lesz, a zárt udvaros társasházakban lakókat is igyekeznek bekapcsolni a szelektív gyűjtésbe. Nekik a cég saját forrásból 660 darab, 240 literes, sárga fedeles műanyag kukákat vásárol, melyeket valószínűleg április közepétől lehet majd kérni. A lépcsőházi papírgyűjtésre szolgáló edényeket is készek 240 literes edényekre cserélni, melyekbe ugyanazt lehet bedobni mint a sárga zsákokba.

Új autókkal is

Azért, hogy a többletfeladatot el tudják látni, az AKSD 90 millió forintért két olyan új kukás autót vásárolt, melyek szelektív és kommunális hulladék gyűjtésére egyaránt alkalmasak. A vállalat most összesen 24 gyűjtőkocsival rendelkezik.

A debreceniek által különválogatott hulladékból magyar cégek például műanyag edényeket, DVD tokot, irodai papírt, esőkabátot, lámpaburát gyártanak.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában