Helyi közélet

2015.02.27. 08:57

Ilyen profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Debrecen - A belföldi árbevételre vonatkozóan mérsékeltebb növekedést prognosztizálnak a cégek.

Debrecen - A belföldi árbevételre vonatkozóan mérsékeltebb növekedést prognosztizálnak a cégek.Egyre kevesebb hazai nagyvállalat látja úgy, hogy idén növekedni fognak árbevételeik, ráadásul ők is csak szerényebb árbevétel-növekedéssel számolnak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból.

Két százalék körül

A visszafogottabb várakozások mögött az áll, hogy a belföldi árbevételre vonatkozóan mérsékeltebb növekedést prognosztizálnak. Az idei évre átlagosan 2,75%-os bevétel-növekedést és 2,2%-os profitbővülést várnak a nagyvállalatok. A megkérdezett vállalati döntéshozók elmondása szerint az elmúlt egy évben fokozatosan csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során árbevétel-növekedésre számítanak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy míg 2014 elején a nagyvállalatok túlnyomó része bevétel-növekedést várt, addig ez az arány év végére lecsökkent 39%-ra, és a stagnálást várók kerültek többségbe. Ezzel a nagyvállalatok jelenleg átlagosan 2,75%-os árbevétel-növekedéssel terveznek.

Csak visszafogottan

A visszafogott várakozások hátterében az áll, hogy a cégek egyelőre nem bíznak belföldi értékesítésük élénkülésében. Az év során csökkent a belföldi piacon árbevétel-növekedésre számító cégek aránya, ezzel párhuzamosan pedig az átlagos várt bevétel-növekedés is zsugorodott. Az exportértékesítéssel kapcsolatban azonban javuló tendencia figyelhető meg: az előző negyedévhez képest emelkedett a nagyobb exportárbevételre számító vállalatok aránya.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában