Helyi közélet

2015.02.19. 11:06

Dollár jött a szennyvízzel a telepre

Debrecen - Pécsett néha még ma is, Debrecenben már nem találnak értékes tárgyakat a szennyvíztelepen.

Debrecen - Pécsett néha még ma is, Debrecenben már nem találnak értékes tárgyakat a szennyvíztelepen.Egy kanadai jogosítvány bukkant elő a szennyvízből néhány napja a pécsi szennyvíztelepen. Az ott dolgozók hosszas nyomozással megkeresték a tulajdonost és visszaadták neki a dokumentumot. Kiderült, hogy a nőtől a pécsi vásárban karácsony előtt ellopták a vezetői engedélyét, melyet a tolvaj feleslegesnek gondolhatott, így minden bizonnyal lehúzta azt a wc-n.

A pécsi szennyvíztelepen üvegbura alatt „őrzik” azokat a már fertőtlenített tárgyakat, amelyeket a szennyből szedtek ki. Egyebek mellett van ott játékbabafej, kisautó, kulcscsomó, de még mobiltelefon is.

„Tűt a szénakazalból”

Ennek kapcsán arról érdeklődtünk a Debreceni Vízmű vezérigazgatójától, hogy nálunk miket „fognak ki” a szennyvíztelepen. Ányos József elmondta, hogy itt más jellegű a hálózat mint Pécsett, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy nagyobb tárgyak oda eljussanak.

A városban sok olyan szivattyús átemelő működik, amelyek nagyrészt már azelőtt felaprítják a száraz anyagokat mielőtt azok bekerülnének a telepre.

Néhány évtizede azonban még itt is találtak jogosítványt és személyi igazolványt, de egyszer egy 10 és egy 20 dolláros is megakadt az egyik rácson. (Aztán hiába várták az ott dolgozók az „utánpótlást”.) A fennakadó száraz anyagokat, szemetet manapság már nem figyelik külön, egy automata 30 centiméter átmérőjű hengerekbe tömöríti.

A vízmű vezérigazgatója az 1990-es években még a szemétszállításért felelős AKSD Kft.-t is vezette. Akkoriban feltörték Ányos József autóját melyben benne voltak a papírjai. Kollégáit ezután arra kérte, hogy a következő napokban, – amennyire lehet – figyeljék a szeméttelepre kikerülő több ezer tonna hulladékot, hátha találnak valamit. Csodák, csodája a dokumentumok egy része megkerült.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában