Helyi közélet

2015.02.10. 15:40

Cigány jobbikosnál vezekel az új képviselő

Mezőtúr - Hirtelen felindulásból írta a cigányellenes posztokat, de ma már nem általánosít.

Mezőtúr - Hirtelen felindulásból írta a cigányellenes posztokat, de ma már nem általánosít.Volt egy radikális, rossz énem korábban, de már másként gondolkodom – mondta Kötél János. A mezőtúri jobbikos képviselő simán nyert vasárnap a tavaly őszi szavazategyenlőség miatt megismételt, 25 százalékos részvételt hozó önkormányzati választáson. A voksolást megelőző napokban a hírportálok felidézték, hogy a politikus Facebook oldalán korábban cigányok meggyilkolására buzdító bejegyzéseket tett közzé.

– Mindkét posztot hirtelen felindulásból osztottam meg – válaszolja kérdésünkre a képviselő. – Az elsőt 2011-ben írtam, amikor a gyöngyöspatai feszültségek helyszínén polgárőrként szolgáltam. A másodikat pedig 2013-ban azt követően, hogy egy ismerősöm idős édesanyját brutálisan bántalmazták. Ma már nagyon bánom ezeket a megnyilvánulásaimat, mert általánosítottam. Származástól függetlenül a baj a bűnözőkkel van – vallja a fiatal férfi, aki mint mondta sokat segít a helyi romáknak. Hívásunkkor is épp a mezőtúri roma elnökhöz tartott megbeszélésre. Helyi cigányok között nőttem fel, ma igyekszem jó útra téríteni őket, segíteni nekik, együtt gyártunk raklapokat. A visszajelzések alapján vasárnap a lakosok a személyemre szavaztak és nem befolyásolták őket az évekkel ezelőtti megnyilvánulásaim – vélekedett.

A voksolást követően Vona Gábor, a párt elnöke közleményben tudatta, az újdonsült képviselő Facebook-bejegyzéseit a Jobbik a leghatározottabban elítéli. – Mindenkiben fontos tudatosítani, hogy nem a cigányság, hanem a tisztességtelen emberek ellen küzdünk. Kötél Jánost arra köteleztem, hogy három napra költözzön a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez, Jónás Kálmánhoz – írta.

- A vezekléssel kapcsolatban már váltottunk üzenetet vendéglátómmal, aki várhatóan megismertet körzetével, majd a hajdúszoboszlói roma közösséggel. Semmi gond nem lesz ezzel – fogalmazott Kötél.

Jónás Kálmánt nem tudtuk elérni. A debreceni Jobbiktól úgy tudjuk, nem kíván nyilatkozni, hogy ezzel is erősítse, Vona Gábor kérését nem a sajtónyilvánosság miatt teljesíti, hanem lelkiismereti okokból.

HBN–HABE


A Jobbik elnöke szerint vállalhatatlan kijelentéseket tett Kötél János, pártja mezőtúri képviselője, akit pártelnökként arra kötelez, hogy három napra költözzön a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez, Jónás Kálmánhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában