Helyi közélet

2015.01.02. 13:07

Száraz fa alatt száraz koszorún gyertyák...

Hajdú-Bihar - Idén kevesebb volt a tűzeset, de a „karácsonyi” tűzveszély nem múlt el.

Hajdú-Bihar - Idén kevesebb volt a tűzeset, de a „karácsonyi” tűzveszély nem múlt el.

Hatásos volt a karácsonyi tűzmegelőzés, idén 34 százalékkal kevesebb olyan tűzeset volt, ami a karácsonnyal, vagy az azt megelőző készülődéssel hozható kapcsolatba – áll az katasztrófavédelmi főigazgatóság napokban kiadott közleményében.

Kisebb károk

A hatékony tűzmegelőzési és lakosságtájékoztatási tevékenységnek is köszönhetően idén az emberek jobban odafigyeltek a tűzgyújtás szabályainak betartására. Míg a 2013. december 1. és december 27. közötti időszakban 29 olyan tűzeset volt, ahol adventi koszorú, gyertya, vagy karácsonyi égősor okozott tüzet, addig idén ugyanebben az időszakban 19 ilyen esetről érkezett jelzés a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. Ezek döntő többségében a tűz csak minimális károkat okozott, a lángokat több esetben maguk a lakók oltották el még a tűzoltók kiérkezése előtt.

A karácsony ugyan elmúlt, azonban a karácsonyfák legtöbb helyen január 6-ig állnak, ezért továbbra is körültekintően kell gyertyát, mécsest és csillagszórót gyújtani. A fokozott óvatosság annál inkább fontos, mert a fűtött lakásban a kivágott fenyőfa folyamatosan szárad, és egyre könnyebben meggyullad akár a legkisebb szikra hatására, a fa környezetében lévő berendezési tárgyakra átterjedő lángok komoly lakástüzet képesek okozni – figyelmeztet a közlemény.

Néhány tanács a tűzoltóktól

A gyertyákat mindig nem éghető anyagból készült alátétre (kerámia, fém csészealj, tányér) tegyük!

Gondoskodjunk arról, hogy a gyertya mindig stabilan álljon, ne tudjon eldőlni, és a gyertya közeléből távolítsuk el az éghető anyagokat minimum 30 cm távolságra! A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg!

A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny(ök), továbbá egyéb éghető anyagok közelében! Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra (ne mozgassuk)! A gyertya, mécses égésekor ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú (időszakonként rövidíteni szükséges)! A gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk teljesen leégni, a kanócot eldőlni! Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában