Helyi közélet

2015.01.07. 12:27

Olvasói levél: „Pengeváltás az átadón”

Debrecen, Nádudvar - A Napló egy korábbi cikkében beszámolt a KITE Zrt. új beruházásának átadásáról, a fenti cím alatt. (<a href="http://www.haon.hu/orban-viktor-nadudvaron-avat/2706301" target="_blank">Az írást a HAON-on ezen a linken érhetik el</a> - a szerk.) Észrevételem és a kritikai hangvételem nem az újságnak és nem a beszámoló megírójának szól, de a cikk gondolatokat ébresztett bennem, habár a mai Magyarországon szinte eretnekség a gondolkodás, legalábbis a politikai hatalom gyakorlóinak szemében.

Debrecen, Nádudvar - A Napló egy korábbi cikkében beszámolt a KITE Zrt. új beruházásának átadásáról, a fenti cím alatt. (Az írást a HAON-on ezen a linken érhetik el - a szerk.) Észrevételem és a kritikai hangvételem nem az újságnak és nem a beszámoló megírójának szól, de a cikk gondolatokat ébresztett bennem, habár a mai Magyarországon szinte eretnekség a gondolkodás, legalábbis a politikai hatalom gyakorlóinak szemében.

A cikk két főszereplője, Orbán Viktor és Csányi Sándor, azaz a politikai hatalom és a gazdasági hatalom „pengeváltása”, egy tv műsort juttatott eszembe. Valamelyik sportcsatornán láthattam, mert a ringben két különleges kinézetű fickó agyba-főbe verte egymást. De nem történt baja egyiknek sem. Igen, ők voltak a pankrátorok. A tömeg őrjöngött, vért és tragédiát érezve. A két viaskodó mindent megtett annak érdekében, hogy a nézőközönség elhiggye, a tét komoly. A tét valóban komoly, ha bármelyik pankrátor kárt tesz a másikban, oda van a következő műsor, de akár az ő további szereplése is.

Ugyan, melyik komoly gazdasági szereplő merne hosszabb távon ujjat húzni Orbán Viktorral? Nem egyszer előfordult már (de nem sokszor), hogy a gazdasági életből ismert neves, nagy ember mondott valamit, fölfelé mutogatva. Egy ideig nem hallottunk róla, aztán megjelent megvilágosodva, és a reklámcsapat tagja lett. A másik nagy ember tudta, hová kell támogatást adni, s amíg ad, békén hagyják. A harmadik dohogott, morgott, amikor szólt neki az „együttműködésről”, de aztán a saját érdekében be kellett állnia a sorba. Ismerik a viccet: „…dehogy tűrtem, kiengedtem három üveg szódavizet!”

Mindenre tud törvény hozatni a kétharmaddal, még arra is, hogy nem kell ide törvény. Ha kell neki egy magántulajdon, államosítja a költségvetésből, azaz a mi befizetéseinkből, majd olcsó pénzen megkapja a cimbora. Már többször hallottam: a politika tömény gazdaság. De ha sok és rossz minőségű töményt iszunk, nagyon betegek leszünk. Én legszívesebben bezáratnám ezt a kocsmát, ne tudjanak az emberek ilyen rossz minőségű töményt inni.

- Sz. László Szilárd, Debrecen -


Nádudvar - Csányi kritizálta a kormány agrárpolitikáját, mondván az integrátorok jelentik a mezőgazdaság jövőjét. Orbán egyet is értett, meg nem is.


A következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát; Magyarország nem lehet eredményes sikeres mezőgazdaság nélkül - jelentette ki a miniszterelnök kedden Nádudvaron, a KITE Zrt. logisztikai központjának átadásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában