Helyi közélet

2015.01.21. 07:19

Belvízvédelmi készültség a megye déli részén

Hajdú-Bihar - Fagyra és hóra várnak a gazdák, hogy elpusztuljanak a kártevők.

Hajdú-Bihar - Fagyra és hóra várnak a gazdák, hogy elpusztuljanak a kártevők.Jelentősen emelkedett az elöntött területek nagysága és a főcsatornák víz­állása a csapadékos időjárás következtében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén. A 12 belvízvédelmi szakaszból kettő területén a vízállások megközelítették, illetve meghaladták a mértékadó belvízszinteket. Így a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon első fokú, míg a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben – közölte érdeklődésünkre Bara Sándor, a társaság igazgatója. Mint írta, másodfokú készültség esetében a szivattyútelepek két műszakos üzemben dolgoznak.

Mint megtudtuk, az elmúlt napokban a TIVIZIG működési területén átlagosan 13 milliméter eső esett, a legtöbb Pocsaj (22 milliméter) és Darvas (20 milliméter) térségben. A folyókon – Tisza, Berettyó, Sebes-Körös – kisebb vízszint­emelkedések tapasztalhatók, de az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelése sehol sem indokolt – tudatta a TIVIZIG.

A mezőgazdaság számára a legsúlyosabb gondokat a Sárréten okozza a belvíz. B. Csák István, a megyei agrárkamara alelnöke arról beszélt, hogy a térségben 70 ezer hektárt veszélyeztet a belvíz. Ennek oka, mondta, hogy a térség földrajzilag egy lavórhoz hasonlít, ahonnan a víz jelenleg nem tud elfolyni.

A csapadékkal már ősszel is meggyűlt a gazdák baja a térségben: különösen az Ó-Berettyó mentén több helyen csak lánctalpas kombájnnal tudták letörni a kukoricát. S vannak területek, amelyeket ősszel nem is tudtak kiszántani. Az enyhe tél viszont kedvezett a késő őszi vetéseknek. Az alelnök megjegyezte: szükség lenne a fagyra és a hóra, hogy az elszaporodott kártevőket ritkítsa. Erről beszélt Örvendi László, a MAGOSZ megyei elnöke is, aki szerint rövid ideig tartott a mínusz 10–12 fokos hajnalokat hozó fagyos időszak. Kifejtette: Hajdúszobosz­ló térségében egyelőre nem okoz komolyabb problémákat a belvíz, miután a felolvadt talaj elnyeli a vizet, ami „muníció a következő gazdasági évre”.

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója szerint az őszi vetések jó időben kerültek talajba, és általában szépen fejlődtek az ősz folyamán. – Az állományról az már elmondható, hogy a meghatározó része elfogadható állapotban van, és reménytelinek lehet nevezni. Ugyanakkor vannak területek, ahol az állomány víz alatt áll, és március-áprilisban fog a gazdálkodó arról dönteni, hogy kiszántja, vagy hogy érdemes-e még megtartani – fogalmazott.

HBN


Sárrét - A jelenlegi egy helyett három lefolyása lenne a térségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában