Helyi közélet

2014.12.09. 13:29

Olvasói levél: Taar Ferenc köszöntése

Debrecen - A múlt hónap 21-én ünnepelte 90. születésnapját Taar Ferenc, aki többek között Dembrovszky Gyula is köszöntött, most az ő sorait adjuk közre.

Debrecen - A múlt hónap 21-én ünnepelte 90. születésnapját Taar Ferenc, aki többek között Dembrovszky Gyula is köszöntött, most az ő sorait adjuk közre.

Bár aktív munkássága már régmúlt idők dicsőségei, biztosan sokan emlékeznek még ünnepeltünkre. Kántor-tanító családba Érmihályfalván született 1924. november 21-én.

Eleinte Bárándon nevelkedett, később kisiskolás éveit, majd egyetemi tanulmányait is Debrecenben végezte. Soha nem tagadta, sőt büszke volt szülőhelyére és Bagamérra – ahol a község díszpolgárává is választották –, de mindig is debreceninek vallotta magát, és akként is élt.

Komoly irodalmi munkásságot tud maga mögött: volt közíró, dokumentarista, szépíró, és ki tudná felsorolni, hogy még hány műfajban tevékenykedett. Igen sok cikke jelent meg az akkori Néplap, majd Napló hasábjain, de publikált országos napilapokban, folyóiratokban is, mert mindig foglalkoztatta a magyar nép eredete, de még inkább az akkori jelene és jövője.

Írói munkássága, és az azokból készült rádió-játékok és játékfilm komoly sikereket arattak. Megszállottan érdekelte és kutatta hazája egyik leghíresebb borvidékének, Tokajnak múltját és jövőjét, és a Hortobágy is mindig érdeklődésének középpontjában állt. Számtalan regénye, írásban megjelent tanulmánya kötődik ehhez a két nevezetes helyhez, azoknak őslakosaihoz, múltjukhoz, akkori jelenükhöz és jövőjükhöz.

Írói munkásságát mégis felül múlta a Debreceni Csokonai-színházhoz való végtelen ragaszkodása, már-már szerelme. Annak eleinte dramaturgja, majd – 1936 óta a leghosszabb ideig – 13 évig (1961-től 1974-ig) igazgatója volt.

Sok híres magyar színész bontogatta az idő tájt szárnyait Debrecenben, mint például Latinovits Zoltán, Mensáros László, Haumann Péter, Hofi Géza… és lehetne még sorolni.

Nem csoda, hogy a színház az örök, és a felejthetetlen maradt számára. Több regényében vallott is erről.

A hosszú életúton mindig mellette állt, segítségére volt hűséges, őszintén szeretett és tisztelt felesége, Csontos Julianna, akivel két gyermekük és szeretett unokájuk örömére is több, mint 66 év boldog házasságot tudnak maguk mögött.

A 90. születésnapja alkalmából néhány nap késéssel ugyan, de annál nagyobb szeretettel és őszinte tisztelettel köszöntjük, és kívánunk még neki számtalan sok boldog, békés évet, erőben, egészségben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában