Helyi közélet

2014.12.15. 16:50

A hangversenyterembe „érkezik” a Messiás

Debrecen - Karácsonyi hangulatba kerülhetünk a Kodály Filharmónia együtteseivel.

Debrecen - Karácsonyi hangulatba kerülhetünk a Kodály Filharmónia együtteseivel.Minden idők egyik legpompázatosabb remekműve, Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriuma hangzik el a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus idei karácsonyi koncertjén, december 18-án, a Bartók teremben.

Huszonnégy nap, amely megrengette a zene világát – mindössze ennyi idő alatt készült el Händel Messiása. A grandiózus oratóriumot nemcsak a zeneszerző főművének, hanem a zenetörténet egyik legnagyobb alkotásának tartják szerte a világon, ráadásul páratlan a népszerűsége is, bár teljes egészében csak ritkán adják elő a több mint kétórás kompozíciót. Az oratóriumban kiemelkedő a kórus szerepe, legismertebb részlete, a kórus által előadott Halleluja – ismerteti a Kodály Filharmónia.

A mű bemutatója 1742. április 13-án volt Írország fővárosában, Dublinban. Már ekkor is döbbenetes hatást és mindent elsöprő sikert váltott ki. Händel életében nem kevesebb, mint harmincnégy ízben adták elő a Messiást, mindannyiszor jótékony célra – olvasható a közleményben.

A grandiózus alkotás megszólaltatásában a koncerten a Kodály Filharmónia két együttese, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok mellett kiváló énekes szólisták működnek közre: Károly Edit, Kun Ágnes Anna, Kálmán László és Najbauer Lóránt. Händel hitvalló zenéje a legszebb, legméltóbb felkészülés az ünnepre.

HBN


Karácsonyi koncert

2014. december 18., 19.30, Bartók Terem

G. F. Händel: Messiás HWV 56

Közreműködik:

  • Károly Edit

  • Kun Ágnes Anna
  • Kálmán László
  • Najbauer Lóránt – ének
  • Kodály Kórus Debrecen
  • Kodály Filharmonikusok Debrecen
  • Vezényel: Antal Mátyás

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában