Helyi közélet

2014.11.17. 11:42

Megmagyarázhatatlan igazság a színpadon

Debrecen – Különleges egyéniséged tesz ennyire egyedivé – mondja Vidnyánszky Attila Kóti Árpádról.

Debrecen – Különleges egyéniséged tesz ennyire egyedivé – mondja Vidnyánszky Attila Kóti Árpádról.

– A 80 éves születésnapját ünneplő Kóti Árpádot köszöntötték kollégái, meghívott barátai, a Csokonai Színház dolgozói szombaton a teátrum nagyszínpadán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes, kiváló művész 1963 óta a debreceni színház tagja.

Az esten felelevenítették legendás alakításait, idéztek a róla készült riportfilmből, elhangzottak magyar költők – Háy János, Éles Árpád – róla írt versei – olvasható a teátrum közleményében. A színház ajándékát Ráckevei Anna igazgató, a városét Komolay Szabolcs alpolgármester adta át.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház előző direktora levelében így köszöntötte a 80 éves Kóti Árpádot: „Nagyon jó színész vagy. Kevés ilyen van a szakmában; több kéne. Azt hiszem, mégsem szakmai tudásod, hanem különleges egyéniséged az, ami ennyire egyedivé, felejthetetlenné tesz. Van valami megmagyarázhatatlan igazsága a színpadi létezésednek. Ha játszol, csak úgy vagy a térben, nagyon nehéz másra figyelni.”

Törőcsik Mari videóüzenetében az egyik legnagyobb magyar színésznek nevezte a debreceni művészt.

HBN


  • Bár hívták a Thália és a budapesti Nemzeti Színházba is, 1963 óta Debrecen az otthona.
  • Első komoly sikerét a Kapaszkodj, Malvin, jön a kanyar című darabban, a magyar hősi halott katona megformálásával aratta.
  • Aztán jöttek sorban az emlékezetes alakításai: a Részeg eső Balla Gézája, a Sírkő pántlikával Pacel Márkja, a János király Pandulphója, Shakespeare Lear királyában pedig először Edmund, majd Gloster szerepe, végül 72 évesen eljátszotta a címszerepet is.
  • Kóti Árpád fergeteges sikert aratott Háy János A Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként és az Én, Károli Gáspár címszerepében is.
  • (Csokonai Színház, közlemény)


    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában