Helyi közélet

2014.11.17. 12:49

Komposztáljunk, de hogyan?

Debrecen - Ügyelni kell, hogy ne száradjon ki, ha kell nitrogén műtrágya is kerülhet bele.

Debrecen - Ügyelni kell, hogy ne száradjon ki, ha kell nitrogén műtrágya is kerülhet bele.A lehullott levelek legkörnyezetbarátabb „eltüntetésének" módja a komposztálás. Ezt azonban körültekintően, odafigyeléssel kell végeznünk. Hasznos tanácsokat kaptunk a megye talán legnagyobb komposztáló műhelyétől, az AKSD-től. A cég a Vértesi úton lévő telepén komposztálja a közterületekről összeszedett, valamint a lakosság által zsákokba gyűjtött őszi lombözönt.

Egy év és elkészül

– Amikor az ember házi komposztálót tervez létrehozni, attól függetlenül, hogy a viszonylag zártabb műanyag edényt, vagy a kevésbé zárt, akár házilag készített fa, vagy dróthálóval körülkerített megoldást választjuk, érdemes odafigyelni néhány alap dologra – hívja fel a figyelmet Képesné Domokos Csilla, az AKSD sajtófőnöke. – Fontos, hogy a komposztálóban megoldott meg legyen az oldalirányú szellőzés. Ha jelentős mennyiségű falevelet szeretnénk komposztálni, érdemes közé tenni füvet, vagy egynyári növény, zöldség, vagy gyümölcs hulladékot. Azért, hogy a nitrogén tartalom biztosított legyen, ami elengedhetetlen a komposztáláshoz. Ezt az ásványi anyagot akár nitrogén műtrágyával is lehet pótolni. Figyeljünk arra, hogy a komposztálandó anyag ne száradjon ki, szükség esetén érdemes locsolni, vagy hagyni, hogy elázzon. A komposztáló alján lévő anyag mindig érettebb, célszerű megoldani, hogy a komposztáló alja nyitható legyen. Közel 1 év alatt megérik a komposzt, amit rostálást követően fel lehet használni.

Képesné Domokos Csilla a komposztba esetlegesen megtelepedő rágcsálókra, darazsakra is felhívta a figyelmet. Ha a komposztálóba csak kaszálék, vagy falevél kerül, nem lesz vonzó számukra. Erre a célra épp emiatt tökéletes a fából akár házilag elkészített, nem teljesen zárt komposztáló is. Amennyiben konyhai hulladék is kerül a komposztálóba, akkor célszerűbb a viszonylag zárt műanyag edény.

HBN


Debrecen - A lehullott falevelet a debreceni ingatlantulajdonos vagy saját maga komposztálja, vagy az önkormányzati képviselőtől átvett, illetve az AKSD-től megvásárolt zsákokba gyűjti össze és azt a kukák ürítésekor a kft. elszállítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában