Helyi közélet

2014.11.12. 09:29

Hogy kerülhető el a végrehajtás?

Debrecen - Magánszemélyek esetében az első lépés általában a munkabér letiltása.

Debrecen - Magánszemélyek esetében az első lépés általában a munkabér letiltása.

Aki adófolyószámla-kivonatot kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, és kiderült, hogy tartozik, vagy késedelmi pótlékot kell fizetnie, minél előbb rendezze az elmaradást, hogy elkerülje a végrehajtást és annak költségét. A késedelmi pótlékot november 17-ig kell megfizetni.

Gyakran sérelmezik

Az adótartozással rendelkezők – különösen a magányszemélyek – a végrehajtáskor gyakran sérelmezik, hogy nem kaptak előzetes értesítést az eljárás megindításáról. Sőt azzal érvelnek, hogy tudomásuk sem volt az adótartozásról. Ez a kifogás nem állja meg a helyét, mivel a NAV minden évben, október 31-ig az adófolyószámla-egyenleg megküldésével értesíti azokat, akiknek legalább 1000 forintot elérő adótartozásuk, illetve túlfizetésük van, esetleg késedelmi pótlékot kell fizetniük. Ha a tartozás időben nem rendeződik, az adóhivatal a végrehajtási eljárást további értesítés nélkül is megindíthatja.

Az első lépés…

Magánszemélyek esetében az első lépés általában a munkabér letiltása, illetve a gépjármű-foglalás. Mindezekhez nem kell az adózót felkeresni, ugyanis a rendelkezésre álló munkáltatói bevallások és adatszolgáltatások, illetve a gépjárművek nyilvántartása alapján kiadható a munkabér-letiltás, lefoglalható az adózó tulajdonában lévő gépjármű. A végrehajtási eljárás költségei az adózót terhelik. Az eljárás megindításakor 5 ezer forint átalányt kell fizetni és minden gépjármű lefoglalása további 5 ezer forinttal növeli a költségeket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában