Helyi közélet

2014.11.13. 18:22

Hevesen hadarva, szépen szavalva magyarul

Debrecen - Kiküldték a jegesmedvét, németül beszélt a konferanszié, végül „lájkolt” a közönség.

Debrecen - Kiküldték a jegesmedvét, németül beszélt a konferanszié, végül „lájkolt” a közönség.

A Szentírás szerint, az Úristen egyetlen szavával teremtette a világot, és életet lehelt az élettelenbe. Hiszünk a szavak teremtő erejében – mondta Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színházban csütörtökön. A magyar nyelv napi ünnepségen középiskolások, tanárok, szereplők szavalták közösen Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak című versét, amely Gyulán, Balatonfüreden, Kecskemét és Nagyszalontán is elhangzott azonos időpontban.

A veszélyeztetett fajt képviselő Mercs „Jegesmedve” János nem maradhatott az előadáson. A fehér bundás sértődött kivonulásával elért hatás azonban nem csak a megmaradt a közönségben, hanem visszaköszönt Ráckevei Anna igazgató beszédében is. – Másképpen fogalmazunk, az utcán az iskolában, számítógép előtt ülve vagy a focimeccsen. A nyelv élő szervezet, folyamatosan mozgásban van, állandóan impulzusok érik, amelyekkel szemben olykor, zártan viselkedik, olykor nyitottan. A nemzeti kincs azonban nem romlik, fogy, mert a gondolat is lehet magyar. A színház eszköze a hatás a nézőkre. Ez annál erősebb, minél pontosabb a mögötte álló elképzelés. Ezért lehet az, hogy egy helyes ideával kiejtett szó, ugyanolyan erejű lehet, akár egy jegesmedve a nézőtéren. Ráadásul néhány nyelv éppúgy a kihalás szélén áll, mint a jegesmedvék. Szerencsére a miénk nem. Ahhoz, hogy ez így maradjon, legyünk nyitottak, ne felejtsünk el gondolkodni, beszélni és megérinteni egymást magyarul – kívánta mindannyiunknak a teátrumvezető.

A színpadon ezután hibátlanul hadart operarészletekkel, két hangfelvétellel, – egyiken Őze Lajos vallott a gyermekkori dadogással vívott küzdelméről, másikon Hofi Géza humorizál – szavalattal dicsérték a színészek az egyedi, megismételhetetlen „nemzeti kincset” a magyar nyelvet. A műsor végére Garay Nagy Tamás segítségével „megtanult” magyarul a németül játszó műsorvezető (Jámbor József) is, akit figyelmeztetni kellett: hazánkban 170 éve a magyar a hivatalos nyelv.

HBN–HABE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában