Helyi közélet

2014.11.19. 16:44

Eltüntették Balmazújváros ikonjait

Balmazújváros - Magánterületen volt az a 8 nyárfa, amit a MÁV vagyonkezelője kivágatott.

Balmazújváros - Magánterületen volt az a 8 nyárfa, amit a MÁV vagyonkezelője kivágatott.Ismét mozgalom indult a közösségi oldalon a fákért: immár Balmazújváros 8 nemes, és csomoros fekete nyárfáját siratják, s a még megmaradt kettőt féltik a lokálpatrióták. "Barbárok rombolták le a város ikonjait!, biztos, hogy nem helybéli volt, aki kitalálta!" - olvasható a közösségi oldalon a fakivágásról indított bejegyzés alatt.

Pótolni kell

Valóban igazuk volt, akik úgy gondolták, nem helybéli tette mindezt, mert dr. Veres Margit polgármester elmondta, a fák magánterületen, a MÁV vagyonkezelésében vannak ugyan, de helyi önkormányzati rendeletük szerint minden egyes fa kivágásához engedélyt kell kérni a jegyzőtől írásban. Ezt a MÁV nem tette meg, a város a vágásokról utólag szerzett tudomást úgy, hogy azt egy közterület-felügyelő észrevette, amikor már késő volt közbeavatkozni.

- Nyolc fáról van szó, amelyeket már megmenteni nem tudunk, de felszólítottuk a tulajdonost, hogy utólag szerezzen engedélyt, és haladéktalanul pótoljon minden kivágott fát - tájékoztatott a polgármester. Mint megtudtuk, a várost azért is érinti ez az ügy kellemetlenül, mert szívügyük a fásítás: épp az ominózus vasút sorra 2012-ben telepítettek szil, nyír, magas kőris fasort, úgy 200 fát.

Varga László környezetvédelmi tanácsos, mezőgazdasági ügyintéző elmondta továbbá, hogy a 2013-as őszi fásításkor is sok száz fát ültettek, sőt akkor télen további 400-at.

HBN-BB


Reagálás a MÁV Zrt. részéről:

A fakivágás engedélyezéséről szóló kormányrendelet szabályainak megfelelően és a fák állapotvizsgálatát követően döntött a vasútvállalat a balmazújvárosi állomás melletti nyárfák kivágásáról. A fákat azért kellett eltávolítani, mert veszélyt jelentettek az állomási utasforgalomra, a vonatközlekedésre és a vasútüzem biztonságára.

A MÁV felvette a kapcsolatot dr. Veres Margittal, Balmazújváros polgármesterével, és hivatalosan is tájékoztatta a favágás okáról és arról, hogy a vasúttársaság az eredeti tervének megfelelően a kivágott fákat mielőbb pótolni fogja az állomás rendezett, élhető környezetének fenntartása érdekében. Az önkormányzattal a MÁV már egyeztetette azt is, hogy milyen fajtájú fákkal történjen a pótlás (magas kőris, szil- és nyírfa). A kivágott mennyiségnél többet, tervek szerint 15 fát ültetnek, amelyek kellemes környezetet biztosítanak majd. Kedvező, fagymentes időjárás esetén még az idén sor kerülhet rá, de legkésőbb tavasszal a fagyok elmúltával ültetik el a fákat.

- MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság -


Őszi fásítás 2013

Béke u- Gábor Á.: 125 vörös tölgy

Kiskútújsor: 60 japán szil

Kiskút u.: 35 hárs

Bajcsy déli: 12 jegenyenyár

Szennyvíztelep. 100 fűzfa

Lakótelep: 15 császárfa, 10 japán akác, 5 vörösvirágú gesztenye

Csegei bicikliút: 15 magyar kőris

Vasútsor: 8 magas kőris

Fürdő: 8 aranykőris, 1 gömbjuhar

Tópart: 30 éger és fűzfa

Vasútsor vége: 15 kínai szil

Sósvíztározó: 100 vegyes parkfa (juhar, szil, kőris stb)

Ifjúsági ház: 7 császárfa, 8 aranykőris, 30 vadszőlő, 200 japán lonc, az összes lilaakác, 7-8 féle sövénynek való cserje

Bánlaki iskola déli oldal: 110 fagyal

Bocskai iskola: 100 térelválasztó sövény

Dózsa iskola térkő mellé: 20 sövénynek való

Bölcsőde: 150 turkesztáni szil (sövény), 2 éger, 20 sövénynek való nem bogyós

Gábor Áron utca dél: 80 vegyes parkfa

Gimnázium: 6 különböző fenyő, 6 platán, 20 vegyes parkfa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában