Helyi közélet

2014.11.12. 09:06

Egyre többen ruháznak be

Debrecen - Hajdú Biharban a megkérdezett cégek 39 százalékát érdekli a növekedési hitelprogram.

Debrecen - Hajdú Biharban a megkérdezett cégek 39 százalékát érdekli a növekedési hitelprogram.

Nő a magyarországi vállalkozások hitelfelvételi kedve – ezt az Erste Bank közelmúltban végzett, 1700 vállalatvezető bevonásával lezajlott felmérése, valamint a bankhoz beadott hitelkérelmek száma egyaránt mutatja.

Hajlandóak rá

A kis- és középvállalkozások fejlesztési hajlandósága is egyre nő, beruházást és átfogóbb fejlesztéseket a Hajdú-Bihar megyében megkérdezett vállalatvezetők 39 százaléka tervez. A tapasztalt élénkülés a szakértők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy javul a gazdaság teljesítménye, nő a vásárlóerő, ezért a kkv-k is nagyobb belső piacot találnak maguknak, emellett pedig az export piacok is a fellendülés jeleit mutatják. Az utóbbi időben a mezőgazdasági és a kereskedelemben érdekelt cégek voltak a legaktívabbak, emellett az exportra termelő vállalkozásoknál érzékelhető nagyobb érdeklődés. A hitelfelvétel tekintetében a nagyobb méretű kkv-k részvétele a meghatározó, melynek oka az, hogy ezeknek a cégeknek a méretükből fakadóan jobb a rálátásuk a piacaikra, és megfelelő pénzügyi tervük van a növekedésre.

Megyénkben is

A Hajdú-Bihar megyei vállalkozásoknak csak a 39 százaléka tervez beruházni az elkövetkező hónapokban. Terveikben a leggyakoribb beruházási célok között elsősorban a gép-, eszköz- és ingatlanbeszerzés, valamint az üzletrész-vásárlás szerepel. A Hajdú-Bihar megyei kkv-k 20 százaléka kíván banki finanszírozással élni fejlesztéséhez, ami közel ugyanannyi, mint az országos átlag (21%). Minden második exportáló vállalkozás tervezi banki forrás bevonását. Az MNB Növekedési Hitelprogramjának fogadtatása a 2013-ban végzett hasonló kutatáshoz képest kedvezőbb képet mutat idén. Hajdú-Biharban a cégek 39 százalékát érdekli a program.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában