Helyi közélet

2014.10.07. 09:00

Tudja, hogy mit vásárol meg

Debrecen - Megszűnne a feketejavítók versenyelőnye, amit jellemzően adócsalással érnek el.

Debrecen - Megszűnne a feketejavítók versenyelőnye, amit jellemzően adócsalással érnek el.

Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a teljes magyarországi autós szakma képviseletében az alábbi témákat terjesztik a Parlament ülésszaka elé.

Hasznos adatbázis

Egységes központi járműtörténeti adatbázis létrehozása, amelynek első lépése a kilométeróra-nyilvántartás bevezetése volt. Célja a feketegazdaság, a finanszírozási és biztosítási csalások elleni hatékony fellépés piaci ösztönzőkkel, valamint a használt gépjárművet vásárolni szándékozó ügyfelek számára egy olyan adatbázis létrehozása, amelyben pontosan megnézhetik, hogy mit vásárolnak. A nem legális javítók nem tölthetnek fel majd adatot a nyilvántartásba, az ügyfelek pedig be fogják belátni, hogy legális javítókhoz kell fordulni.

A gépjármű javítók egységes működési feltételrendszerének kialakítása annak érdekében, hogy a legális javítói szakma versenyhátránya csökkenjen, majd megszűnjön, és kialakulhasson egy egységes ellenőrzési rendszer. Ezzel megszűnik a feketejavítók versenyelőnye, amit adócsalással, a foglalkoztatás és bérezés körüli trükközéssel érnek el.

Fizessenek áfát!

Az importált gépjárműveknél az ÁFA megfizetésének garantálása, hogy valamennyi importált új-,és használt gépjármű után fizessék meg az adót és szűnjön meg a jogi rést kihasználó feketekereskedelem versenyelőnye. Jelenleg ugyanis az új, és a fiatalabb import használt gépjárművek hazai értékesítése esetében a legális szakma pontosan az ÁFA mértékével azonos versenyhátrányt szenved el és ez nem tartható.

A forgalomból való kivonás rendszerének átalakítása, hogy a rendszer áttekinthető, a finanszírozási- és biztosítási csalások elkerülhetők legyenek és szűnjön meg a gépjárműlopásokkal való visszaélések fedezésének ez a lehetősége. Ennek révén a feketebontók által piacra dobott bizonytalan eredetű és minőségű alkatrészek helyett a legális szakma tudja a legális, ellenőrzött forrásból származó és ellenőrzött minőségű alkatrészeket forgalmazni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában