Helyi közélet

2014.10.16. 11:56

Formálódó „szórakozáskultúra”

Debrecen - 2005-ben kétszáz diszkóbaleset következett be az országban.

Debrecen - 2005-ben kétszáz diszkóbaleset következett be az országban.

Október 18-án, szombaton ismét megrendezi a Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület (HAHA) az Európai Balesetmentes Estet. Az akció legfontosabb célkitűzése a diszkóbalesetek megelőzése, a tragédiák számának csökkentése. A programba három népszerű debreceni szórakozóhely, a Butiq, a Romker és a Club Mix kapcsolódik be.

Az akció célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a felelősségteljes szórakozásra – mondta Hamvas László, a HAHA elnöke. A programba önkéntes alapon kapcsolódhatnak be. Belépéskor egy karszalagot kapnak, s távozáskor meg kell fújniuk az alkoholszondát. Az est folyamán pedig az egyesület munkatársai igyekeznek felhívni figyelmüket arra, miként érezhetik jól magukat úgy, hogy azzal nem veszélyeztetik magukat és másokat sem.

Az akció 2008-as kezdete óta részt vesz abban a megyei rendőr-főkapitányság is. A rendőrök azonban civil ruhában lesznek jelen a szórakozóhelyeken és nem intézkedési szándékkal – közölte Suba István rendőr főhadnagy a csütörtöki sajtótájékoztatón. A cél ugyanis az, hogy csökkenjen a közúti balesetek száma, az uniós előírás szerint ugyanis 2050-re nullára kell redukálni a közúti balesetben elhunytak számát. Ehhez a civilekre is szükség van, ők ugyanis könnyebben megtalálják a közös hangot az érintettekkel, mint az egyenruhások.

Kiemelte: 2005-ben kétszáz diszkóbaleset történt az országban. Ma ilyen kimutatás nem készül, ugyanis a rendőrség szempontjából az a fontos, hogy a balesetet okozó ittas volt-e vagy sem, s nem az, hogy honnan hová tartottak az autó utasai. Azt tapasztalják ugyanakkor, hogy tíz év alatt változások is történtek: bezártak a vidéki diszkók és Debrecenben is kevesebb a gépkocsival szórakozni induló fiatal. Inkább megvárják a reggeli járatokat, illetve taxival térnek haza.

Kérdésünkre – szintén a tapasztalatokra hagyatkozva – Suba István arról is beszélt, hogy a nyugat-európai adatokhoz képest elenyésző azok a száma, akik a leginkább diszkókban fogyasztott tudatmódosító szerek hatása alatt ülnek volán mögé. A szórakozóhelyekkel összefüggésbe hozott balesetek között gyakrabban fordulnak elő a vezető tapasztalatlansága, meggondolatlansága miatt bekövetkezett szerencsétlenségek – fogalmazott.

HBN

Belgák kezdeményezték

Az Európai Balesetmentes Est az egyetlen olyan baleset-megelőzési akció, amelyben az Európai Unió valamennyi tagállama részt vesz. Idén hazánkban egyedül Debrecenben tartják meg a programot. Mint Hamvas Lászlótól megtudtuk, a belgiumi TOP 25 egyesület révén kerültek kapcsolatba az akcióval, amely egyébként az egész programot kezdeményezte.


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában