Helyi közélet

2014.09.15. 09:48

Segíteni próbálnak az embargó károsultjainak

Debrecen - Az előzetes igények többszörösen meghaladták az EU átlagos éves orosz exportját.

Debrecen - Az előzetes igények többszörösen meghaladták az EU átlagos éves orosz exportját.Az Európai Bizottság augusztus 30-án megjelent rendeletével az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó rendkívüli és ideiglenes támogatási intézkedéseket nyitott meg – 125 millió eurós keretösszeggel – az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítése érdekében. Magyarország szerint magasabb keretösszeg lenne indokolt.

Helytelen igénylések

Szeptember 5-én a bizottság tájékoztatta a tagállamokat, hogy számtalan helytelen előzetes igénylés érkezett be, amelyek a kiadott jogszabály nem megfelelő értelmezéséből fakadó hibákat tartalmaztak, egyben kérte a tagállamokat, hogy korrigálják azokat. Szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos bejelentette, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas előzetes igények miatt. Az előzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Az eredeti célkitűzéseinek elérése érdekében a bizottság rövidesen javaslatokat terjeszt elő a rendkívüli intézkedések folytatására. A bizottsági közleményeket követően Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte az ügy tárgyalását annak érdekében, hogy a szükséges nagyságú források átlátható és felelős felhasználása ténylegesen megvalósuljon, és a kitűzött célok elérésére valóban alkalmas eszköz kerüljön bevezetésre.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában