Helyi közélet

2014.09.05. 19:30

Olvasói levél: Nesze neked, debreceni óváros!

Debrecen -<em> Sajnos Debrecen nem az a hely, ahol óvnák az óvárost. Beszélnek róla, csak valahol hibádzik a szándék vagy a tett. Az alapvető probléma számomra, hogy Debrecen vezetése (beleértve természetesen a főépítészt is) a „történelmi” belvárossal is – sőt azzal a leginkább – úgy kalkulálnak, mint kiaknázatlan aranybányával, mindenben csak a pénzt keresik</em>.

Debrecen - Sajnos Debrecen nem az a hely, ahol óvnák az óvárost. Beszélnek róla, csak valahol hibádzik a szándék vagy a tett. Az alapvető probléma számomra, hogy Debrecen vezetése (beleértve természetesen a főépítészt is) a „történelmi” belvárossal is – sőt azzal a leginkább – úgy kalkulálnak, mint kiaknázatlan aranybányával, mindenben csak a pénzt keresik.

Ránéznek a térképre és azt látják, hogy ezen és ezen a telekszámon ennyi és ennyi négyzetméter terület van, ha oda felhúznak egy minél magasabb társasházat vagy több telket „beáldozva” holmi üzletházat, majd mennyi embernek hoz az hasznot!

Az újságban olvasva a Garai–Jókai utcasarki esetet, a főépítész érveit, a törekvéseket, az az érzésem támadt, hogy valakit nagyon hülyének akarnak nézni, vagy pedig mentegetőznek ! A jelenlegi négyemeletes társasház tervezet méretei, különös tekintettel a magasságára, abszolút nem oda valóak, teljes mértékig megcsonkítják a még meglévő régi polgári épületeket. A rendelőintézet és a Lycium épülete nem ebben a blokkban van, azok nem teszik tönkre a részben megmaradt, régi házas övezetet. Sajnos éppen elég baj, hogy a mediterrán házat is engedték ebbe a blokkba felhúzni, az már teljes mértékig nem oda való, de arra hivatkozni, hogy az már úgyis ott van, akkor „rondíthatunk” tovább, ez elfogadhatatlan. Inkább törekednénk, hogy a múlt hibáit ne kövessék el újra, és a még menthető értékeket mentsék!

Ennek ellenére nem mondom, hogy betonozzuk be telesen az ehhez hasonló óvárosi részeket, viszont kötelességünk, hogy megvédjük minden eszközzel a még megfelelő állapotban található épületeket, ami pedig már nem menthető, annak a helyére kizárólag olyan egyedi tervezésű házat szabad csak engedélyezni, ami illeszkedik a környezetébe, mind stílusában, mind méreteit tekintve.

A város vezetői és a főépítész legyenek szívesek levenni a kezüket a valódi történelmi belvárosról, és üzleti, alkotási szenvedélyüket Debrecen külsőbb részein kiélni, ahol az nem jár történelmi értékek pusztításával!

- Várady-Szabó Szarvas Pál, Debrecen -


Debrecen – Tíz éve alkották a rendeletet, amely szerint meg kell őrizni a történelmileg kialakult utca- és térszerkezetet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában