Helyi közélet

2014.09.16. 16:10

Komplett recepciót kölcsönöztek

Debrecen - Eltérő a kölcsönzés motivációja a fizikai, illetve a szellemi munkaköröknél.

Debrecen - Eltérő a kölcsönzés motivációja a fizikai, illetve a szellemi munkaköröknél.

Az elmúlt néhány hónap a munkaerő kölcsönzés dinamikus bővülését hozta. A létszámstop és a bővülő termelési igények közötti ellentmondás feloldásának egyik megoldását kínálja a kölcsönzött munkaerő. Mindebben a gazdasági helyzet kettőssége látszik: a vállalatok egyelőre kivárnak a beruházásokkal, miközben már szeretnének élni az élénkülő gazdaság kínálta lehetőségekkel.

Megismerni a másikat

„Lényeges eltérés van a kölcsönzés motivációjában a fizikai, illetve a szellemi munkakörökbe történő kölcsönzés esetében. Míg az előzőek esetében a megrendelés hullámzásához való alkalmazkodás, a szezonális munkaerő igény kielégítése a fő cél, addig az összes kölcsönzött munkaerő 10-15%-át kitevő szellemi munkakörök esetében más a motiváció. Ügyfeleink túlnyomórészt olyan nemzetközi vállalatok, amelyek valamilyen állandó munkakör betöltését szeretnék ebben a formában megoldani. Az ügyfelek által „Try and Hire”-nak nevezett módon mindkét fél számára megnyílik a lehetőség a másik megismerésére és kölcsönös elégedettség esetén az állandósításra. Nem egyszer pedig az anyavállalat által életbe léptetett létszámstop az a kényszerítő erő, amely a kölcsönzés irányába tereli a cégeket.” - mondta Dobár Attila, a Job Kft. ügyvezető igazgatója.

Sok előnyt kínál

Az elhelyezkedni szándékozók szemszögéből nézve a kölcsönzött munkaerőként történő munkavállalás legalább annyi előnyt kínál, mint az állandó szerződés keretében történő foglalkoztatás. Rugalmas, lehetővé teszi az adott feladatkör és munkahely lényegi megismerését, a pénzügy, a marketing, az értékesítés és az adminisztráció legkülönbözőbb területein kínál munka és tapasztalatszerzési lehetőséget. A Munka Törvénykönyve ekvivalencia elvének megfelelően az így dolgozók emellett ugyanazokban a juttatásokban részesülnek, mint a hasonló munkakörben ott dolgozó társaik. „A fehérgalléros munkaerő kölcsönzésének sikerét jelzi, hogy teljesítettünk már olyan igényt, ahol egy vállalati recepció teljes állományának kialakítására és kölcsönzésére volt igény. Azóta is a tőlünk kölcsönzött recepción fogadják a látogatókat, szervezik a cég mindennapi életét” – mondta a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában