Helyi közélet

2014.08.06. 15:14

Vakvezető kutyával a Nyári Egyetemen

Debrecen - Lee, a vakvezető kutya is elkísérte Magyarországra gazdáját, Brites Cátia-t. A látássérült portugál lány Olaszországból érkezett a Debreceni Nyári Egyetemre.

Debrecen - Lee, a vakvezető kutya is elkísérte Magyarországra gazdáját, Brites Cátia-t. A látássérült portugál lány Olaszországból érkezett a Debreceni Nyári Egyetemre.

9 éves, Olaszországban él és a Bologna-i Egyetemen tanul a portugál Brites Cátia, akit első magyarországi utazására vakvezető kutyája, Lee is elkísért. A Debreceni Nyári Egyetemen személyre szabott foglalkozáson, egyszemélyes „csoportban” tanulva igyekszik elsajátítani a magyar nyelvet, amelyet választott hazájában elsőéves egyetemistaként tanul, amellett, hogy a kommunikáció után már második diplomáját szerzi lengyel-német irodalom- és nyelv szakon. Anyanyelvén kívül kitűnően beszél még olaszul, angolul, de emellett tanulta a francia és spanyol nyelvet is. Most egy olyan állásajánlatot kapott, ahol kamatoztatni tudja majd nyelvtudását, bár a magyarra most még nem biztos, hogy szüksége lesz.

A Debreceni Egyetemről tanárától hallott, ő javasolta, hogy vegyen részt a Nyári Egyetem 4 hetes kurzusán.

- Már az első tapasztalataim kellemesek voltak Magyarországon, azután hogy Olaszországban egy taxis nem volt hajlandó Lee-t is kivinni velem együtt a repülőtérre. A gépen mellettem lehetett, a taxisoknak sem volt kifogása a kutya ellen, és Debrecenben már ebédeltem olyan étteremben, ahol labradoromat is - aki nyolc és fél éve segítőtársam - kiszolgálták.

A Nyári Egyetemen egyéni tanrend szerint, külön tanárral tanulhatok, nagyobb figyelmet kapok, így sokkal gyorsabban haladhatok - mondta az unideb.hu portálnak a portugál diáklány.

Bár több nyelven beszél, a magyart szinte kihívásnak tartja, és elismeri, amit sokan mások, hogy az egyik legnehezebben elsajátítható, de ugyanakkor nagyon szép nyelv. Cátía, bár szabadideje nagy részét tanulással tölti, örömmel vesz részt a közös rendezvényeken, a hagyományos főzéseken megkóstolta a tradicionális magyar ízeket és a hazai pálinkát is.

Cátía jövő nyáron Lengyelországban vesz részt egy ottani nyelvkurzuson, de megígérte, két év múlva újra találkozhatunk vele és Lee-vel a Debreceni Nyári Egyetemen.

- Debreceni Egyetem -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában