Helyi közélet

2014.08.07. 12:22

Násztánc a kanadai festmény körül

Debrecen, Toronto - A magyarországi események a kanadai sajtót sem hagyták hidegen.

Debrecen, Toronto - A magyarországi események a kanadai sajtót sem hagyták hidegen.

A Hamilton Művészeti Galéria ötmillió dolláros festmény eladását fontolgatja” – ezzel a címmel jelent meg a kanadai Metro újságban egy alapos cikk, melyből kiderült, ennél az AGH (Art Galery of Hamilton) vezetője többre kóstálja a képet. Az alábbiakban a cikkből idézve adunk képet arról, mit is gondolnak a jelenlegi helyzetről a tengerentúlon, mit mondott nekik Pákh Imre és Kósa Lajos.

Többet ér, mint ötmillió

Nem mindennapi lépést fontolgat az AGH, egy jelentős művészeti alkotást adhatnak el Magyarország kérésére – olvasható a cikk bevezetőjében, majd rögtön Louise Dompierre, az AGH elnök-vezérigazgatója reagál. – A vezetőség megfontolna egy komoly ajánlatot, de ez nem jelenti azt, hogy el is akarjuk adni – mondta. Dompierre szerint a festmény több mint 5 millió dollárt ér (szerdai középárfolyamon ez valamivel kevesebb, mint 1,2 milliárd forint).

Az AGH vezetője úgy fogalmazott, egy művészeti alkotás eladásának lehetőségét felmérni is jelentős és nehéz lépés, tekintve, hogy ők nem szoktak művészeti alkotásokkal kereskedni.

A cikk kitér a Krisztus Pilátus előtt keletkezésére, az eddigi kölcsönszerződésekre, valamint arra, hogy milyen szorosan kötődnek az emberek Magyarországon a Munkácsy-trilógiához. Ezzel kapcsolatban Dompierre asszony meg is jegyzi rólunk: „a trilógiát megnézni olyan számukra, mint egy zarándoklat”.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, megértik a kép jelentőségét a magyarok számára, ezért is adták már kétszer öt évre (amit a kanadai kormány limitált ennyire) kölcsön a Déri Múzeumnak. Nem szeretnék azonban újra kölcsönözni, mert az alkotást nagyon megviseli a sok utazás, csomagolás. 2002-ben 5,4 millió dollárra volt biztosítva az alkotás, ami feltétlenül tükrözi a kép értékét is.

A cikk folytatása a Naplóban olvasható.

HBN-FÁ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában