Helyi közélet

2014.08.11. 08:40

Két kanadai tárgyalás 1,2 millióért

Debrecen - Halász János márciusban és júniusban is Hamiltonban járt a Krisztus Pilátus előtt-ért.

Debrecen - Halász János márciusban és júniusban is Hamiltonban járt a Krisztus Pilátus előtt-ért.

Vajon miért utazott kétszer is Kanadába a volt kulturális államtitkár, ha még nem volt meg a szükséges jogszabály a képek megvásárlásához? És mennyibe került ez a két „kiruccanás” az adófizetőknek?

Az utóbbira az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott választ közérdekű adatigénylésünket követően.

A számok mellé a sajtóosztálytól némi magyarázatot is kaptunk: „Halász János első tengerentúli útján a hivatalos program része volt a hamiltoni galériával való tárgyaláson kívül egy-egy ünnepi beszéd megtartása és állami kitüntetés átadása március 15-e alkalmából Montrealban, valamint Ottawában”.

Lehetett volna több is

Ezen a bizonyos első úton március 14. és 20-a között volt Kanadában az akkor még kulturális államtitkár tisztséget betöltő politikus, ami a tervek szerint 925 ezer 108 forintba került volna, ám „a tényleges költség (758 ezer 719 forint – a szerző) a tervezettnél kevesebb lett, ami takarékos gazdálkodást mutat” – magyarázta a tárca sajtósa. Kérdésünkre arról tájékoztatott, a Balog Zoltán tárcavezető szignójával ellátott utazási határozat csak költségterv, annak aláírása után foglalják ténylegesen a szolgáltatásokat. Ezen az első úton más protokolláris feladatokat is ellátott Halász János, június 4–7-ig azonban csak „tárgyalni” ment. Ám az érdemi tárgyaláshoz szükséges törvényt csak bő egy hónappal később fogadta el a parlament, s július 18-án hirdették ki. De akkor miért utazott?

Erre a kérdésünkre, s további tucatnyira azonban nem kaptunk választ Halász Jánostól. A második út egyébként „csak” 444 ezer 636 forintba került, mert akkor nem éjszakánként 33 ezer forintért szállt meg az államtitkár, mint az első útján, hanem ingyen a főkonzuli vendégszobában.

Hónapok óta elérhetetlen Halász János, volt kulturális államtitkár, aki azóta már a Magyar Művészeti Akadémia felügyelőbizottsági elnöke, s továbbra is parlamenti képviselő. Kérdéseinket hivatalos képviselői e-mail címére, valamint saját holnapján feltüntetett elektronikus postafiók címre is elküldtük július 29-én. Válasz azóta sem érkezett.

A feltenni kívánt kérdéseinket megtalálják a Napló hétfői számában.

- Fabók Ágnes -


Násztánc a kanadai festmény körül

Debrecen, Toronto - A magyarországi események a kanadai sajtót sem hagyták hidegen.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában