Helyi közélet

2014.08.19. 10:23

„Gépért jöttem; le is beszéltük”

Debrecen - A gazdákat mindennél jobban zavarja, hogy nem látják át a támogatások új rendszerét.

Debrecen - A gazdákat mindennél jobban zavarja, hogy nem látják át a támogatások új rendszerét.

Bár a zsákai Varga Sándor éppen a juhokon legeltette a tekintetét, amikor a Farmer Expón összefutottunk, kiderült, hogy a birkák iránti érdeklődését pusztán a parasztember állatszeretete táplálja, és nem konkrét vásárlási szándék. Ő amiért jött, azt már megkapta…

Négymillió a tét

– Növénytermesztéssel foglalkozok, de minden érdekel, ami a mezőgazdálkodással kapcsolatos. Egy-egy gyönyörű tenyészállat látványa az embernek akkor is örömet okoz, ha egyébként nem tart otthon sertést, juhot vagy lovat – mondta, majd pedig huncut mosollyal a szája szegletében jövetelük célját is elárulta: tavaszi vetőgépért jöttem, és már le is van beszélve.

Kasza Sándor dormándi gazda precíz ember lehet, hiszen amikor azt kérdem tőle, hogy milyen messziről érkezett, azt mondja: a lakásától az expóig pontosan 101 kilométer az út. Talán éppen a precizitása okán zavarja annyira a támogatási rendszer jelenlegi átláthatatlansága. „Ötszáz egyedet számláló merinó törzsállományom van, és ha jövőre nem jutok hozzá az agrár-környezetgazdálkodási támogatáshoz (AKG), azzal négymillió forintot húznak ki a zsebemből. Változik a uniós támogatok rendszere, mindenki a hazai rendeletekre vár, hiszen azokból lesz kiolvasható, hogy milyen irányba érdemes tervezni a jövőt. A kicsik számára ez létkérdés, márpedig köztudott, hogy a hazai juhállomány 95 százaléka családi gazdaságokban van.”

A tépei Szöllősi Imre éppen fél évszázada foglalkozik baromfitartással, és szerinte fontos, hogy a nagyüzemek mellett az őstermelői körre is jusson az agrárpolitika figyelméből. – A pályáztatás rendszerét tovább kellene egyszerűsíteni, hogy például az állatjóléti előírásokat a kistermelők is képesek legyenek a támogatások révén garantálni – utalt a szakma elvárásaira a gazda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában