Helyi közélet

2014.08.04. 10:19

Félévi bérünk az államé

Debrecen - Az adószabadság napja azt a szimbolikus dátumot jelöli, amikortól a fizetésünk egésze a miénk.

Debrecen - Az adószabadság napja azt a szimbolikus dátumot jelöli, amikortól a fizetésünk egésze a miénk.Július 16-a, szerda jeles nap volt a magyar munkavállalók életében, bár, ha megkérdeznék a dolgozókat, hogy mitől volt az a nap más, mint a többi, valószínűleg fogalmuk se lenne róla. Ekkorra eset idén az "adószabadság napja", azaz, ha a teljes fizetésünket levonná a munkáltatónk (ami persze csak elvileg lehetséges), akkor 197 nap alatt fizetnénk ki az államnak járó éves adó- és járulékterhet, így a hátralévő 168 napi keresményünk már az utolsó fillérig a mienk lenne.

Ez első hallásra talán jól hangzik, valójában azonban a kereseteket terhelő közterhek dolgában még mindig a sor végén kullogunk. Olyannyira, hogy a 28 tagországot számláló Európai Unióban csupán az osztrákoknak, a franciáknak és a belgáknak kell többet dolgozni azért, hogy letudhassák a kötelező fizetnivalót, persze náluk még így is nagyságrendekkel több pénz marad az emberek zsebében.

Jól szemlélteti a hazai bérterhelés mértékét a minimálbér példája: Magyarországon a 101 ezer 500 forintos minimálbér valójában 130 ezer forintba kerül a munkaadónak, amiből azonban mindössze 66 ezer 500 forintot kap kézhez a munkavállaló.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában