Helyi közélet

2014.08.04. 11:50

„Én nem ölöm meg a barátaimat”

Debrecen - A világ több száz országában hirdette már a környezetvédelem fontosságát a mérnökdiplomata.

Debrecen - A világ több száz országában hirdette már a környezetvédelem fontosságát a mérnökdiplomata.

Képzeljenek el egy mosolygós idős férfit, aki kis hátizsákjával, abban saját könyveivel, jegyzeteivel, tabletjével és néhány előre csomagolt ajándékkal (hogy mindig legyen mit adni) járja a világot. Hétfőn szerkesztőségünkbe is ellátogatott, s hamar kiderült, a 64 éves Orhan Kural hazájában „élő legenda”.

Életében musicalt írtak róla

Oldalakat lehetne megtölteni a prof. dr. Orhan Kural munkásságával, hiszen csak különböző állami, humanitárius és környezetvédő szervezetek kitüntetéseiből közel ezret érdemelt ki. Mi azonban néhány mondatban megkíséreljük felsorolni a legérdekesebb tényeket róla.

Törökországban rekordernek számít az eddig meglátogatott, mintegy 230 országgal, s egymillió megtett kilométerrel a háta mögött. Saját tévé- és rádióműsorai vannak, matektanárként szerepel egy napi sorozatban, tucatnyi útikönyvet írt, százával jelentek meg cikkei, rendszeresen tart előadásokat a világ minden pontján a környezetvédelem fontosságáról, az e témában írott tanácsaiból álló füzetét tizenkétszer adták ki és több mint 100 ezer példányban kelt el. Nem mellesleg ő az isztambuli műszaki egyetem bányamérnöki tanszékének vezetője, Benin, Vanuatu és Nicaragua tiszteletbeli konzulja. Életéről Türkiyeli Don Kişot – Orhan Kişot (azaz Quijote) címmel musicalt írtak. S, hogy minderre hogyan van ideje? Naponta csak 1-2 órát alszik…

Utazzunk a békéért!

Miért látogatott Debrecenbe? – Mert Budapesten és Esztergomon kívül nem nagyon ismerik Magyarországot a törökök. Talán egy-két cikkben említik a debreceni Nagytemplomot és a kollégiumot. Azért jöttem ide, hogy be tudjam mutatni ezt a régiót a műsoromban, továbbá bele veszem a következő könyvembe is – válaszolta az angol mellett németül és olaszul is perfektül beszélő professzor, aki az aktív turizmust (nem a tengerparton heverészőst) népszerűsíti, mert – mint mondta – ha az emberek többet utaznának, s nyaralásaik alatt a helyiekkel is jobban megismerkednének, akkor csökkennének a tévhitekből fakadó ellentétek, békésebbé válna a világ.

– Nem kell hozzá sok pénz. A fiatalok egy-egy buliban annyit költenek cigire és italra, mint amennyiből meg lehet élni Debrecenben néhány napig. Persze nem luxusszállodákban. Én sosem szállok meg azokban, mert gyűlölöm a felesleges pazarlást. Inkább panziókat választok, ott lehet beszélgetni az emberekkel – mondta.

Jönnek a törökök

Mielőtt a világjáró diplomata a Dósa nádor térre érkezett, megjárta a Hortobágyot, és beszélgetésünk után a Debreceni Egyetem felé szállt fel a villamosra. A magyar puszta, s az ottani múzeumok elnyerték tetszését. – A honfoglaló törzseik ugyanúgy éltek, mint a mi őseink, ezeket a szokásokat, ételeket, életmódot nagyon szépen bemutatják a Hortobágyon. Biztosan ajánlani fogom az olvasóimnak – mondta Orhan, hozzátéve: őt mindig nagyon sokan követik, így mi is számíthatunk arra, hogy megnő a török turisták száma térségünkben.

Debrecenből leginkább a zöld területek nagysága, a fák sokasága ragadta meg, mert, mint mondta, ez Isztambulban nagyon hiányzik. Emellett a helyi ételek és italok megőrzésének és népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozta a globalizmusellenes professzor, aki a gyorséttermeket, s a nagy világmárkákat is utálja. A professzor megjegyezte, a cívisvárosiak kedvesek, s kicsit szégyenlősek, amikor idegen nyelven kell megszólalniuk.

HBN-FÁ

További részletek a Napló mai számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában