Helyi közélet

2014.08.29. 15:07

Egy török, egy görög… és még sokan mások

Debrecen - 2020-ra az állampolgároknak anyanyelvükön kívül két másik idegen nyelvet kellene beszélniük.

Debrecen - 2020-ra az állampolgároknak anyanyelvükön kívül két másik idegen nyelvet kellene beszélniük.

Idegennyelvi Tagozatot alapít a Debreceni Nyári Egyetem, ahol a jövőben a török, görög, portugál, svéd, norvég és román nyelvvel, kultúrával is megismerkedhetnek a tanfolyamra jelentkező hallgatók. A ritka, kevéssé ismert és elérhető nyelvek tanításával a gyökerekhez is visszatér az intézmény.

Szeptembertől nem csak külföldiek tanulhatnak magyar nyelvet a Debreceni Nyári Egyetemen, hanem magyarok számára is lehetőség nyílik „egzotikus”, ritkán oktatott nyelvek elsajátítására. Az elmúlt másfél-két évben már voltak ilyen jellegű kurzusok az intézményben, és a kísérleti időszak azt bizonyította, hogy van igény a különleges nyelvek tanulására.

– Az intézmény alapításakor, 1927-ben már oktattak idegen nyelveket magyaroknak, így a gyökerekhez is visszatérünk ezzel a kezdeményezéssel. A tagozat létrehozásának az a célja, hogy folyamatosan bővülő kínálatot tudjunk nyújtani a debrecenieknek – mondta el Szaffkó Péter igazgató.

Csupán 29 százalék

Nem csak nyelveket oktatnak majd ezeken az órákon, hanem az adott ország kultúrájába is betekinthetnek a diákok. A török, görög, portugál, svéd, norvég és román nyelvet tanítók anyanyelvű tanárok vagy a Debreceni Egyetem oktatói.

Az Európai Unió tagállamaként Magyarországra is vonatkozik az az uniós irányelv, amely szerint 2020-ra az állampolgároknak anyanyelvükön kívül két másik idegen nyelvet kellene beszélniük. A statisztikák azonban még mindig azt mutatják, hogy a magyarok nem állnak túl jól ezen a területen, a legfrissebb adatok szerint az itt élők 29 százaléka állítja, hogy el tud társalogni egy nyelven az anyanyelvén kívül.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában