Helyi közélet

2014.08.27. 15:56

Akadálytalanná szépül a „város szíve”

Debrecen - Harminc éve nem újították fel teljes körűen a Régi Városházát, most se tudják.

Debrecen - Harminc éve nem újították fel teljes körűen a Régi Városházát, most se tudják.

A tervezett 351,8 millió forinton túl további pénzösszeg elkülönítéséről dönthet csütörtökön a közgyűlés a Régi Városháza felújítása kapcsán. Ezt a plusz (nettó) 125 millió forintot azonban még nem biztos, hogy fel is fogják használni – mondta a Naplónak dr. Papp László alpolgármester, akitől azt is megtudtuk, ketten pályáztak a kivitelezésre, ám a szerződés szeptember 15-ei megkötéséig sem a győztes, sem pedig a pontos költségkeret nem nyilvános.

Bő fél év a munkára

A jövő havi dátum egyébként a munkák kezdetét is jelöli, melyeket 2015. március 31-ig kell majd befejeznie a kivitelezőnek. A tervek szerint bő fél év alatt teljesen megújítják a Régi Városháza Piac utca felőli 170 éves műemlék épületét, a Sas utcai szárny re­noválása azonban forráshiány miatt még várat magára. – A lábazatcsere mellett megújul a teljes homlokzat, a tetőzet egy jelentős része, kicserélik gyakorlatilag az összes nyílászárót, s a hőszigetelést is elvégzik, ahol kell – részletezte a munkákat az alpolgármester, hangsúlyozva: az egyik legnagyobb változás az épület akadálymentesítése lesz.

Régi adósságot teljesítenek

– Egyrészt az udvar felől kialakíttatunk egy liftet, másrészt a lépcsőnél is lesz egy, a mozgássérültek közlekedését könnyítő szerkezet, s a bejáratot is ennek megfelelően alakítjuk át. A látássérültek eligazodásában hangtérkép segít majd a portánál – hallhattuk dr. Papp Lászlótól, aki a külső munkák elvégzésén túl fontosnak tartaná, hogy a közeljövőben – ha pályázati forrást is nyernek hozzá – elvégezzék a Sas utcai épület külső, valamint a teljes tömb belső felújítását is.

– Aki járt már a Régi Városházán, az tudja, hogy az önkormányzat szinte semmit sem költött rá az elmúlt 16 évben az állagmegóváson túl. Emiatt egy komplett gépészeti felújítás, vezetékcserék, festés, bútorzatcsere is ráférne az épületre – tette hozzá a politikus.

HBN-FÁ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában