Helyi közélet

2014.06.03. 08:49

Füstbe mentek a cég bevételei

Hajdú-Bihar - Százharmincezer füstelvezető marad ellenőrizetlenül Hajdú-Biharban július elseje után.

Hajdú-Bihar - Százharmincezer füstelvezető marad ellenőrizetlenül Hajdú-Biharban július elseje után.

Megyénkben mintegy 185 ezer kémény van – háztartási és közületi együttvéve –, ezek 30 százaléka található csak Debrecenben, ahol július elseje után is végez ellenőrzéseket a kéményseprést végző Fütesz Kft. Mint Magyar György cégvezető a Naplónak elmondta, a megye területén ellenőrizetlenül maradó 130 ezer kémény 40 százalékának van valamilyen hibája, s ebből közel kétezer olyan kürtő van, amelyik közvetlenül tűz- vagy életveszélyes. – Ez egyébként országos viszonylatban nem is olyan rossz arány – jegyezte meg.

Kivéreztetett cégek

Mint arról már beszámoltunk, a Fütesz Kft. megyei szolgáltatást végző leányvállalata, a FÜT-M Kft. július elsejétől – további hat másik megye céggével egyetemben – gazdasági okok miatt nem tudja tovább folytatni a munkát. Magyar György ennek kapcsán hétfőn arról beszélt a Naplónak, már 2013 januárja óta kongatják a vészharangokat. – A kéményseprő ipartestület – ami a szakma 85 százalékát képviseli – minden létező fórumon jelezte aggályait – tette hozzá.

A gondok még 2012 végén kezdődtek, akkor egy jogszabályi változás következtében negyedével estek vissza a cég bevételei. Majd következett a rezsicsökkentés, ami – mint az ügyvezető hangsúlyozta – a többi szektorban végzett ármaximálással ellentétben itt nem csak a lakosságot, hanem a cégeket is érintette, így tovább zuhantak a bevételek. – Nem mindenkit érintett ez olyan drasztikusan, mert az önkormányzati tulajdonú cégek több városban is jelentős kompenzációt kaptak – jegyezte meg.

Mínusz 150 millió

A megyei szolgáltatást végző FÜT-M-nek – ami ez idő alatt tucatnyi munkatársától vált meg, s bezárta a püspökladányi és létavértesi kirendeltségét – a szilárdtüzelésű kémények éves ellenőrzését egy alkalomra csökkentő rendelet adta meg a kegyelemdöfést. A két cég korábbi bevételének 40 százalékától esett el. (A cég éves árbevétele nem érte el a 400 milliót 2012-ben.)

HBN-FÁ

A cikk folytatása a Napló keddi számában olvasható.


Debrecen - A jogszabály-változások és a rezsicsökkentés jelentős árbevétel kiesést eredményezett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában