Helyi közélet

2014.06.16. 10:49

Felfüggesztett fogházbüntetés a kukásautó sofőrjének

Debrecen - 1,5 millió kilométert vezetett balesetmentesen a gépkocsivezető.

Debrecen - 1,5 millió kilométert vezetett balesetmentesen a gépkocsivezető.

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt 10 hónap fogházbüntetésre – végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztve – és 2 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélték hétfőn a Debreceni Járásbíróságon azt a férfit, aki tavaly januárban egy szemétszállító autóval villanyoszlopnak nyomta a tolató jármű taposóján tartózkodó munkatársát.

A baleset Hajdúsámsonban, egy zsákutcában történt. A jármű vezetője, Sz. Antal azt feltételezte, hogy kollégái leszálltak a hátsó fellépőről, ott ugyanis senki nem tartózkodhat tolatás idején. A bíróság szerint mindenképpen segítséget kellett volna kérnie a tolatáshoz, ezt azonban nem tette meg, noha a KRESZ-szabályok is előírják. – Könnyelműen bízott a vádlott abban, hogy nem lesz probléma a tolatással – fogalmazott dr. Vágó Zsolt bíró.

A bíróságon tanúként meghallgatott másik rakódó azt mondta, a napi rutin szerint a sértettnek lett volna feladata a tolatás irányítása, mivel az ő kukája volt közelebb a járműhöz. A rakodó azonban nem tudta megmondani, hogy kollégája mikor lépett vissza a kukásautó taposójára. A sértett a baleset miatt olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítás közben meghalt.

Az eljárás során meghallgatott műszaki szakértő azt hangsúlyozta, hogy a szemetesautó holttere nagyobb az átlagosnál, a fellépő sem a tükrökből, sem a kamerában nem látható. A jármű pedig nem rendelkezett olyan műszaki eszközzel, ami megakadályozná a tolatást, ha tartózkodnak a fellépőn.

A bíróság súlyosbító körülményt nem állapított meg. Dr. Vágó Zsolt kiemelte, Sz. Antal 1,5 millió kilométert vezetett balesetmentesen. Ezt, továbbá büntetlen előéletét enyhítő körülményként vették figyelembe, akárcsak a sértett közrehatását, aki – mint a bíró fogalmazott – tudatában volt annak, hogy nem tartózkodhat a jármű fellépőjén.

A bíróság ítéletét az ügyész elfogadta, a vádlott és védője azonban három nap gondolkodási időt kért. Így a határozat egyelőre nem jogerős.

HBN


Közlemény – Ítélethirdetésre napolva

Debrecen – Felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyész arra a férfira, aki 2013. január 29-én úgy tolatott szemétszállító autóval Hajdúsámsonban, hogy a fellépőn lévő kollégáját nekinyomta egy villanyoszlopnak.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában